Kapustový rímsky eintopf (fotorecept)
Autor receptu: elekra
Môj zabudnutý rímsky hrniec bol v nedeľu využitý na pečené kura a dnes pokračoval vo svojej "anabáze" v podobe kapustového eintopfu. Využila som k tomu aj zemiaky a kuraciu polovičku. A tu je výsledok:
5 porcií |
20 minút príprava |
75 minút na 175 °C |
Postup
- Očistené zemiaky nakrájam na štvrťky, dám do rímskeho hrnca (vrch som na 15 minút namočila do vody), osolím, posypem rascou a pokvapkám troškou oleja.
- Na ne naukladám vrstvu kyslej kapusty.
- Polovičku kurčaťa si nakrájam na jednotlivé porcie a uložím na kapustové lôžko.
- Ochutila som soľou, drvenou rascou, mletým čiernym korením, červenou sladkou paprikou a majoránkou (každý môže použiť svoju obľúbenú skladbu korenín alebo hotové koreniace zmesi napr. grilovaciu),
- hoblinkami masla a podliala som asi 1/2 dcl vody.
- A šup s hrncom do rúry, piekla som na 175 °C asi 75 minút.
- 15 minút pred dopečením som skontrolovala stav mäska, potrela som ho kelímkom kyslej smotany
- a nechala som odokryté zapekať. Mohla som nechať aj trošku dlhšie, ale manžel už bol hladný..... Zemiačiky v kyslom prostredí pôsobia tvrdo, ale čas na ich úpravu bol dostatočný.
- A tu je jeho porcia