Slaný koláč
Kapustový americký „páj“
Autor receptu: redakcia
Kapusta je malá lekáreň. Navyše aj jednoduchým surovinám pridáva nové chuťové rozmery. Vedeli to už naše múdre prababičky a hrniec kapustnice dodnes nechýba na štedrovečernom stole či na svadobnej hostine.
6 porcií |
20 minút príprava |
45-55 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Maslo s múkou a so soľou vymiesime, potom pridáme vajíčko, dôkladne všetko prepojíme, trochu cesta dáme do chladničky stuhnúť a použijeme ho neskôr na dekoráciu.
- Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto rovnomerne nanesieme do formy, aj po bokoch. Snažíme sa udržať rovnakú hrúbku naneseného cesta. Rúru zohrejeme na 180 °C a cesto predpečieme 15 minút. Medzitým pripravíme plnku.
- Plnka: Kapustu nakrájame na tenké rezance, opražíme do svetlohneda a necháme vychladnúť. Smotanu zmiešame s vajíčkami, dochutíme soľou, čiernym korením a premiešame s vychladenou kapustou. Celú zmes vylejeme do formy s predpečeným cestom a ozdobíme cestom, ktoré sme si nechali zachladiť, vrátime do rúry a pečieme 30–40 minút.