Kapustová polievka
Kapustová polievka podľa babkinho receptu (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Možno už viete, že ja obľubujem staré recepty našich babičiek, hoci aj ja som už niekoľko rokov babka, ale tie sú z pred a po vojnových čias.
Táto polievočka je originál z takejto kucharskej knižky, ktorú som zdedila po babke. Sú
to jednoduché a taktiež fajnové recepty. Suroviny si môže každý prispôsobiť podľa toho
pre koľkých ľudí varí. Je známe, že ony varili od oka, ja to vo väčšine robievam tiež.
4 porcie |
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Na troške masti si osmažíme cibuľku, pridáme kapustu a trocha ju osmažíme. Ku koncu pridáme klobásku nakrájanú na kolieska. Klobáska pustí šťavu a nakoniec podlejeme trochou vody a odstavíme.
- V druhej miske si taktiež osmažíme na troche masti cibuľku do sklovita, pridáme trocha červenej sladkej papriky. Zamiešame a dáme pozor, aby sa paprika nepripálila, lebo by bola horká. Keď nám paprika pekne zavonia, pridáme zemiaky pokrájané na krížalky, aj s vodou. Vody by malo byť len toľko, aby zemiaky boli pod vodou. Osolíme, uvaríme zemiaky.
Keď sú zemiaky uvarené, pridáme k nim kapustu.
- Kým sa zemiaky varia, očistíme si jeden zemiak a postrúhame na jemno. Zemiak použijeme na zahustenie a to z tohto dôvodu, že v polievočke je dosť masti aj z klobásky.
- Polievočku zemiakom zahustíme a necháme prejsť varom a podľa svojej chuti dochutíme.
- Pri podávaní môžeme dochutiť sladkou smotanou.