Kapustová polievka

Kapustová polievka podľa babkinho receptu (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Možno už viete, že ja obľubujem staré recepty našich babičiek, hoci aj ja som už niekoľko rokov babka, ale tie sú z pred a po vojnových čias. Táto polievočka je originál z takejto kucharskej knižky, ktorú som zdedila po babke. Sú to jednoduché a taktiež fajnové recepty. Suroviny si môže každý prispôsobiť podľa toho pre koľkých ľudí varí. Je známe, že ony varili od oka, ja to vo väčšine robievam tiež.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na troške masti si osmažíme cibuľku, pridáme kapustu a trocha ju osmažíme. Ku koncu pridáme klobásku nakrájanú na kolieska. Klobáska pustí šťavu a nakoniec podlejeme trochou vody a odstavíme.
  2. V druhej miske si taktiež osmažíme na troche masti cibuľku do sklovita, pridáme trocha červenej sladkej papriky. Zamiešame a dáme pozor, aby sa paprika nepripálila, lebo by bola horká. Keď nám paprika pekne zavonia, pridáme zemiaky pokrájané na krížalky, aj s vodou. Vody by malo byť len toľko, aby zemiaky boli pod vodou. Osolíme, uvaríme zemiaky. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme k nim kapustu.
  3. Kým sa zemiaky varia, očistíme si jeden zemiak a postrúhame na jemno. Zemiak použijeme na zahustenie a to z tohto dôvodu, že v polievočke je dosť masti aj z klobásky.
  4. Polievočku zemiakom zahustíme a necháme prejsť varom a podľa svojej chuti dochutíme.
  5. Pri podávaní môžeme dochutiť sladkou smotanou.