Kapustová pochúťka

Autor receptu: zemo

Jedlo pochádza z vinohradníckej časti Bratislavy Rače. Trochu som ho modifikoval, ale chuť zostáva. Bašta pre všetkých. A hlavne pre nás, čo nemáme hlboko do vrecka, lebo tam aj tak nešmátrame, lebo v ňom nič nie je...

45 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Postup

  1. Z hlávky kapusty oddeľte na každého člena rodiny po dva veľké kapustové listy, sparte ich vo vriacej vode a vykrojte najhrubšie časti listových rebier. Zvyšok kapusty nakrájajte na rezance.
  2. Očistite a postrúhajte na hrubo zemiaky. Nechajte pol hodiny postáť. Zlejte šťavu.
  3. Pridajte do zemiakov dve polievkové lyžice hladkej múky, dve lyžice strúhanky, majoránku, mleté čierne korenie, dva strúčiky cesnaku rozotreného so soľou a jedno vajce. Premiešajte, dosoľte a zabaľte do kapustných listov, ktoré zaviažete bielou niťou.
  4. Veľkú cibuľu pokrájate a speňte na dvoch lyžiciach oleja. Dajte ju do pekáča, na ňu kapustové roľky a zasypte zvyšnou posekanou kapustou. Zalejte štvrť litrom bieleho vína a dajte zapiecť zhruba na 30 minút.
  5. Pred koncom rolky vyberte, do postrúhanej kapusty zamiešajte po dve polievkové lyžice rajčinového pretlaku a kyslej smotany. Krátko v trúbe poduste. Potom podávajte každému dve rolky a zasypte kapustou so smotanou a rajčinovým pretlakom.