Pečená zelenina

Kapie pečené s ančovičkami a paradajkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

V druhej polovici „babského, či indiánskeho leta“ naše krajšie a lepšie „polovičky“ už odkladajú plavky do „šifonérov“, no ja viem, že dobrým receptom pre „šlanglíniu“ si šplhnem aj tak! * Je tu ďalší z receptov, pri ktorom si môžete pustiť svoje chute i fantáziu doslova na „špacír po veľkom aj malom korze“. Papriky, paradajky, syry a bylinky či zelinky si tiež prídu na svoje.

2
porcie
12-15 minút
príprava
33 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencií je síce pomenej, ale zato všetko ohromé chute!
  2. Paradajky narežeme do kríža, zalejeme vriacou vodou a po minútke stiahneme z kože.
  3. Umyté kapie aj so stopkami rozrežeme po dĺžke na polovičky a rozložíme ich po pekáči vystlanom alumíniovou fóliou. Jemne pokropíme olejom a prstami posolíme (opatrne, lebo aj ančovičky sú slané).
  4. Strúčiky cesnaku pokrájame na tenké plátky a ančovičky na štvrtinky (ale môžu ostať celé).
  5. Dutiny každej kapie postupne vyplníme dvomi „mesiačikmi” olúpaných paradajok, štyrmi kúskami ančovičky a 3-4 plátkami strúčikov cesnaku.
  6. Teraz už stačí vložiť pekáč s obloženými kapiami do rúry vyhriatej na 200 °C.
  7. Po polhodinke môžeme servírovať posypané pokrájanou bazalkou s domácim chlebíkom (krajce môžeme nasucho opražiť v hriankovači a následne pokropiť olivovým olejom) alebo s bielym pečivom.
  8. Pretože sme už počas stolovania mali málo, hneď som pripravil aj „dupľu - repete“. Tentoraz s oranžovými kapiami a umytými „baby“ paradajkami, ktoré som nezbavoval kože a
  9. do každej „polkapie“ som dal po dve celé ančovičky i ostatné súčasti a zvyšné cesnakové strúčiky som tiež opiekol.
  10. Jednotlivé porcie som okrem bazalky posypal aj postrúhanou mozzarellou, aj keď si túto pochuťku, podávanú ako predjedlo, či raňajky alebo večeru, dokážem živo predstaviť s postrúhaným liptovským, alebo detvianskym oštiepkom. Nuž vyskúšajte a dajte, prosím, vedieť ako Vám chutilo!