Kačacie prsia

Kačacie prsia s karamelizovanými figami a so šošovicovým šalátom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava

Postup

  1. Na jablkové pyré ošúpeme jablká, nakrájame ich na plátky a vložíme do hrnca. Pridáme koreniny, zalejeme vodou a na miernom ohni varíme domäkka. Potom jablká dierovanou naberačkou vyberieme rovno do mixéra, ak je potrebné, pridáme trošku nálevu, v ktorom sa varili, citrónovú šťavu a vymiešame hladké jablkové pyré, ktoré môžeme dochutiť ešte mletou škoricou.
  2. Kožu kačacích pŕs nakrojíme do tvaru šachovnice. Dávame pozor, aby sme nezarezali do mäsa. Na nie veľmi rozpálenú panvicu položíme prsia kožou nadol, zvýšime teplotu a pomaly pečieme 5 minút. Koža musí byť chrumkavá. Otočíme a pečieme ešte 3–4 minúty. Premiestnime na pekáč a ešte 6–7 minút pečieme v rúre na 180 stupňoch. Vytiahneme a necháme 10 minút oddychovať. Potom nakrájame na jemné plátky, dochutíme soľou a korením.
  3. Figy skaramelizujeme na trstinovom cukre a dochutíme pomarančovou šťavou.
  4. Šošovicový šalát: Šošovicu uvaríme v zeleninovom vývare. Šalotku, stopkový zeler a cesnak nakrájame na kocky a zľahka ich orestujeme na oleji. Prilejeme vínny ocot a všetko pridáme k uvarenej šošovici. Citrónovú šťavu zmiešame s medom, zľahka osolíme a premiešame ju so šošovicou. Potom pridáme nakrájanú čili papričku a podľa potreby všetko dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Podávame s nakrájanými prsami, jablkovým pyré a figami.