Kačacia terina

Autor receptu: juro8547

Zdravím všetkých nadšencov a kuchynske víly :) Je to môj prvý zverejnený recept, tak majte pre mňa pochopenie. Ďakujem :) Takže vybral som si túto chuťovku, ktorú som zrobil v práci. Základnú myšlienku mám od jedného pána kuchára, ktorú som ešte zdokonalil podľa mojích predstáv, ale už pri písaní týchto riadkov ma napádajú myšlienky ako to urobiť ešte lepšie.. A nakoniec posúdte sami..

8
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kačaciu pečeň poumývame pod tečúcou studenou vodou. Necháme odkvapkať. Medzi časom si očistíme cibuľu a narežeme na hrubšie pásiky. Do hrnca nalejeme olej a môžme pridať hneď aj kačaciu pečeň. Keď máme pečeň opraženú, prídáme cibuľu, trocha podusíme, kým cibuľ nezmäkne. Prídame biele víno, sušený timián, čierne mlete korenie. Pomaranče poumývame, prepolíme nožom. Šťavu povytláčame do misky, scedime a tou získanou šťavou podlejeme pečienky. Kôru pomarančov tiež vložime do hrnca s pečienkami a všetko spolu dusíme ešte 10 minút.
  2. Po tých zruba 10-tich minútach kôru pomarančov vyberieme, sú už nepotrebne. Celú tú vzniknutú zmes zmixujeme ponorným mixérom. Scedime cez husté scedidlo a pridáme roztopene maslo. Zmiešame. Necháme odležať, vychladnuť.
  3. Prichystáme si alobal. Roztianheme si to na prípravný stôl. Oravská slaninu narežeme na tenke plátky, odporúčal by som už kúpiť krájanú slaninu :) Slaninu poukladáme na alobal, tesne vedla seba. Zhruba do stredu lyžičkou pokladáme vychladnutú zmes kačacej pečene. Skúsime to s lyžičkou rovnemerne tvarovať, rozťahovať. Keď to máme, alobal opatrne stočíme. Tým vlastne dosiahneme že slanina sa ovinie okolo tej plnky. Získame jeden dlhší valec. Opatrne dáme do chladničky. Ideálne je nechať odležať cez noc. Na druhý deň vybalíme z alobalu, narežeme na hotove porcie. Na aranžujeme na tanier a zaslúžene si môžme vychutnávať naše dielo:) Na ozdobu môžme použiť plákty jablka, physalis... Na fotke som ktomu pridal mozarellu s paradajkou a s čerstvou bazalkou, ale fantázii sa medze nekladu. Tá čierna ,,čarbanica,, :) je ačeto balsamico. Je to veľmi chutný doplnok. Odporúčal by som.