Pečené kurča

Jesenné čerenčianske kuriatko (fotorecept)

Autor receptu: maleslniecko

Tohtoročná jeseň bola bohatá na úrodu ovocia, hlavne jabĺčok a hrušiek boli plné záhrady. A keď som videla v obchode kurča v akcii, tak bol recept na svete. Za málo peňazí veľa muziky :-)

6
porcií
15 minút
príprava
65 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zo záhradky si donesieme tri jabĺčka a jednu hruštičku. Samozrejme, počet ovocia a aj druh závisí od vás, ide len o orientačný počet.
  2. Nakrájame si cibuľku na väčšie kusy, polovičky, štvrtinky. Taktiež si pripravíme niekoľko strúčikov cesnaku, ktoré nekrájame. Po upečení je cesnak vynikajúci, takže s ním nemusíte šetriť.
  3. Približne 1,5 kilové kuriatko si naporcujeme na desať kusov.
  4. Dôkladne umyté kúsky kuriatka vložíme do pekáča, ktorý sme predtým pokvapkali trochou oleja.
  5. Cibuľu, cesnak, nakrájané jabĺčka a hrušku/y pridáme ku mäsku.
  6. Okoreníme, osolíme, pridáme červenú mletú papriku, môžeme pridať tiež koreninovú zmes na pečené kurča. Ten, kto má rád, môže si pridať aj kúsky sušeného chilli. Pokvapkáme olejom a podlejeme cca 1-2 deci vody. Namiesto vody môžeme podliať aj pripraveným vývarom a pekáč zakryjeme alobalom. Dáme piecť do vopred predhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme cca 45 minút.
  7. Po 45 minútach vyberieme pekáč z rúry a odstránime alobal. A opäť vložíme do rúry na cca 20 minút, aby sa kuriatko pekne opieklo. Vyzerá to pred zapečením približne takto:
  8. Kuriatko môžeme podávať s ľubovoľnou prílohou, my sme ho mali s ryžou, ale môže sa spapať aj s chlebíkom. Ovocie, ktoré sa pieklo s kuriatkom je zaujímavou prílohou.