Krémová paštrnáková polievka

Jemná krémová paštrnáková polievka dvoch chutí

Autor receptu: siuuu

Krémové zeleninové polievky mám rada a rovnako rada skúšam nové varianty. Tentoraz som zvolila paštrnák, ktorý som doteraz nemala možnosť ochutnať. Inšpiráciu som našla v časopise o varení - podľa neho som robila verziu s hruškou a orechmi. Pre mňa však bola táto verzia málo výrazná, preto som pripravila druhú časť polievky podľa seba - na kyslo, so sušenou šunkou, krutónmi a tymiánom.

2-3
porcie
10 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na masle opekáme 2-3 minúty pokrajanú cibuľu a cesnak. Pridáme pokrájaný očistený paštrnák a pokrájaný očistený zemiak, 3-4 minúty restujeme, zalejeme vývarom tak, aby bola zelenina zaliata a uvaríme do mäkka. Rozmixujeme, ochutíme soľou, korením a štipkou muškátového orieška.
  2. Na tanieri dekorujeme tenkými plátkami na masle opečenej hrušky, kúskami opečených vlašských orechov a štipkou muškátového orieška.
  3. Na "kyslú" verziu som do zohriatej polievky pridala ocot, prevarila som a podávala som s plátkom nasucho opečenej sušenej šunky, krutónmi, ktoré mám pripravené do zásoby, posypané lístočkami čerstvého tymianu.