Jelenia sviečkovica s cícerovo-mrkvovou kašou
Autor receptu: redakcia
V nenápadnom struku sa skrývajú skutočné perly – šošovica, fazuľa, cícer, hrach... Naše prababičky ich vedeli premeniť na kulinárske poklady. Skúsme sa z ich skúseností učiť a pridať ešte aj čosi navyše...
4 porcie |
30 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Mäso očistíme od všetkých blán, vcelku sprudka opečieme zo všetkých strán, necháme vychladiť, potom zavákuujeme spolu s tymianom a rozmarínom, vložíme do vodného kúpeľa pri 65 °C na dve hodiny, ak nemáme túto možnosť, môžeme nakrájať medailóniky a podľa potreby opiecť.
- Na omáčku nakrájame cibuľu, mrkvu a petržlen. Pomaly restujeme v hrnci, pridáme obrezky z mäsa a restujeme, až kým zelenina nezhnedne, pridáme pretlak a zalejeme vodou, necháme variť asi hodinu, precedíme, dochutíme a podľa potreby zredukujeme na potrebnú hustotu.
- Cícer namočíme deň vopred, očistenú mrkvu spolu s cícerom uvaríme domäkka, najlepšie v tlakovom hrnci alebo na skrátenie času môžeme použiť sterilizovaný cícer. Zmes scedíme, rozmixujeme, pomaly pridávame maslo, dochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orechom.
- Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame podľa fantázie. Cícerovo–mrkvovú kašu môžeme použiť nielen k divine.