Jelenia sviečkovica s cícerovo-mrkvovou kašou

Autor receptu: redakcia

V nenápadnom struku sa skrývajú skutočné perly – šošovica, fazuľa, cícer, hrach... Naše prababičky ich vedeli premeniť na kulinárske poklady. Skúsme sa z ich skúseností učiť a pridať ešte aj čosi navyše...

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso očistíme od všetkých blán, vcelku sprudka opečieme zo všetkých strán, necháme vychladiť, potom zavákuujeme spolu s tymianom a rozmarínom, vložíme do vodného kúpeľa pri 65 °C na dve hodiny, ak nemáme túto možnosť, môžeme nakrájať medailóniky a podľa potreby opiecť.
  2. Na omáčku nakrájame cibuľu, mrkvu a petržlen. Pomaly restujeme v hrnci, pridáme obrezky z mäsa a restujeme, až kým zelenina nezhnedne, pridáme pretlak a zalejeme vodou, necháme variť asi hodinu, precedíme, dochutíme a podľa potreby zredukujeme na potrebnú hustotu.
  3. Cícer namočíme deň vopred, očistenú mrkvu spolu s cícerom uvaríme domäkka, najlepšie v tlakovom hrnci alebo na skrátenie času môžeme použiť sterilizovaný cícer. Zmes scedíme, rozmixujeme, pomaly pridávame maslo, dochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orechom.
  4. Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame podľa fantázie. Cícerovo–mrkvovú kašu môžeme použiť nielen k divine.