Jednoduchá hrachová polievka (fotorecept)
Autor receptu: taponapo
Osvedčený recept na hrachovú polievku, na ktorom je najlepšie to, že úplne rovnakým spôsobom sa dá urobiť aj super šošovicová polievka, len namiesto hrachu použijeme šošovicu :)
15 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Najskôr si do studenej vody namočíme hrach na 2 hodiny.
V hrnci si do zlatista opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme hrach (kľudne aj s vodou, v ktorej bol namočený), na kolieska nakrájanú mrkvu a zalejeme vodou. Varíme zhruba polhodinu, dokým nám hrach nezmäkne. Zatiaľ si očistíme a nakrájame zemiaky.
- Po polhodine varenia do hrnca pridáme zemiaky a polievku okoreníme (čierne mleté, bobkový list, mletá paprika) a osolíme. Ďalej pridáme prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak a začneme si krájať párky.
- Nakrájané párky môžeme opražiť na panvici a dať do polievky.
- Keď nám zemiaky v polievke zmäknú (asi po polhodine varenia), tak polievku za stáleho miešania zahustíme dvomi polievkovými lyžicami hladkej múky rozpustenej v 1 dc mlieka a povaríme ešte minútu.
- Na záver už len pridáme majorán a môžeme servírovať.