Jednoduchá hrachová polievka (fotorecept)

Autor receptu: taponapo

Osvedčený recept na hrachovú polievku, na ktorom je najlepšie to, že úplne rovnakým spôsobom sa dá urobiť aj super šošovicová polievka, len namiesto hrachu použijeme šošovicu :)

15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najskôr si do studenej vody namočíme hrach na 2 hodiny. V hrnci si do zlatista opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridáme hrach (kľudne aj s vodou, v ktorej bol namočený), na kolieska nakrájanú mrkvu a zalejeme vodou. Varíme zhruba polhodinu, dokým nám hrach nezmäkne. Zatiaľ si očistíme a nakrájame zemiaky.
  3. Po polhodine varenia do hrnca pridáme zemiaky a polievku okoreníme (čierne mleté, bobkový list, mletá paprika) a osolíme. Ďalej pridáme prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak a začneme si krájať párky.
  4. Nakrájané párky môžeme opražiť na panvici a dať do polievky.
  5. Keď nám zemiaky v polievke zmäknú (asi po polhodine varenia), tak polievku za stáleho miešania zahustíme dvomi polievkovými lyžicami hladkej múky rozpustenej v 1 dc mlieka a povaríme ešte minútu.
  6. Na záver už len pridáme majorán a môžeme servírovať.