Pečená jarabica

Jarabica na kapustovom pyré so šúľancami

Autor receptu: redakcia

4
porcie
70 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Umytú a očistenú jarabicu osolíme, ochutíme rozdrvenými borievkami a rozmarínom, zabalíme do slaniny a pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C 30 minút.
  2. Uvarené a očistené zemiaky nastrúhame, osolíme, pridáme vajce, hrubú múku a vypracujeme cesto. Z cesta tvarujeme šúľance, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode približne 5 minút. Hotové šúľance zachladíme v studenej vode, scedíme.
  3. Očistenú a nakrájanú cibuľu orestujeme na rozpálenom oleji do sklovita. Pridáme cukor, necháme skaramelizovať, pridáme na menšie kúsky nakrájanú kapustu, osolíme, podlejeme približne 1 dl vody a dusíme pod pokrievkou do mäkka. Udusenú kapustu dochutíme octom, ak treba, pridáme cukor, soľ a rozmixujeme tyčovým mixérom.
  4. Pred podávaním dáme do rozpálenej panvice kocku masla, pridáme šúľance a opekáme, kým nemajú zlatistú farbu, pridáme nasekanú vňať a stiahneme z plameňa.