Janovská zeleninová polievka

Autor receptu: semiramis

Opäť o niečo zložitejšia príprava, ale ja s jedlom rada hrám a čím je zložitejšie tým ma to viac baví Tak možno aj táto chutná polievka niekoho zaujme :)

8
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zo špenátu odstránime pevné stonky a listy nakrájame nadrobno. Spodky paradajok narežeme do kríža, vložíme do ohňovzdornej misy, zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť 35-40 sekúnd. Paradajky vyberieme, ponoríme do studenej vody a ošúpeme. Odstránime semená a dužinu nakrájame na malé kocky. Do veľkého hrnca vložíme nakrájané paradajky, cibuľu, mrkvu, zeler, zemiaky, hrášok, fazuľku, cukinu a cesnak. Prilejeme olivový olej a vývar a necháme zovrieť. Varíme na miernom ohni asi 1 a pol hodiny.
  2. Medzitým si pripravíme pesto. Do mažiara vložíme cesnak, píniové jadierka, bazalku, pridáme štipku soli a roztlačíme na kašu. Preložime ju do misy a drevenou vareškou do nej postupne vmiešame parmezán, potom prilejeme olivový olej, kým nezvykne hustá, krémová omáčka. V prípade potreby pridáme soľ a korenie. Vložíme do chladničky.
  3. Polievku dochutíme soľou a korením a vložíme cestoviny. Varíme 8-10 minút. Polovicu pesta pridáme do polievky a necháme odstáť 4 minúty. Zvyšok pridáme priamo do tamierov, každý podľa svojej chuti a posypeme parmezánom.