Jahňací chrbát
Jahňací chrbát s karfiolovým pyré s pečeným cesnakom
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
120 minút príprava |
Postup- Cesnakové hlavičky priečne prekrojíme, dáme na alobal, pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Zabalíme
a dáme piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
- Jeden karfiol očistíme, nakrájame na väčšie kusy a dáme
do mlieka. Pridáme soľ a mleté čierne korenie, uvaríme
domäkka. Zlejeme, jednu ružičku karfiolu odložíme
na hoblinky a zvyšný karfiol rozmixujeme spolu
s očisteným pečeným cesnakom. Pridáme maslo
a trošku mlieka, v ktorom sme karfiol varili a vymixujeme na pyré.
- Druhý karfiol blanšírujeme vo vriacej osolenej
vode asi 4 minúty, vyberieme, necháme vychladnúť a vysušíme. Rozoberieme na ružičky, ktoré opečieme
na masle.
- Lesné huby očistíme, vysušíme, dochutíme soľou,
čiernym korením a tymianom, opražíme na tuku.
- Jahňací chrbát umyjeme a očistíme od blany, osolíme, okoreníme. Na panvicu dáme slnečnicový olej,
rozpálime ho a chrbát opekáme zo všetkých strán –
asi 4–5 minút. Na panvicu pridáme strúčik cesnaku,
ktorý rozpučíme nožom. Potom pridáme tymian
a maslo. Maslom oblievame mäso asi 2 minúty, pričom nesmie zhorieť.
- Chrbát vyberieme a necháme 5 minút odležať.
Zabalíme ho ako palacinku a nakrájame. Výpek,
v ktorom sme ho opekali, použijeme na omáčku.
Z výpeku vyberieme cesnak a tymian, pridáme na
kocky nakrájanú mrkvu a zeler, opečieme dohneda,
pridáme cibuľu. Spolu to ešte orestujeme, podlejeme
vývarom a zredukujeme o polovicu. Nakoniec pridáme kúsok masla. Naservírujeme mäso, pridáme omáčku, huby, karfiolové pyré a opečené karfiolové ružičky. Dozdobíme zeleninou alebo šalátom.
|