Jahňací chrbát

Jahňací chrbát s karfiolovým pyré s pečeným cesnakom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cesnakové hlavičky priečne prekrojíme, dáme na alobal, pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Zabalíme a dáme piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
  2. Jeden karfiol očistíme, nakrájame na väčšie kusy a dáme do mlieka. Pridáme soľ a mleté čierne korenie, uvaríme domäkka. Zlejeme, jednu ružičku karfiolu odložíme na hoblinky a zvyšný karfiol rozmixujeme spolu s očisteným pečeným cesnakom. Pridáme maslo a trošku mlieka, v ktorom sme karfiol varili a vymixujeme na pyré.
  3. Druhý karfiol blanšírujeme vo vriacej osolenej vode asi 4 minúty, vyberieme, necháme vychladnúť a vysušíme. Rozoberieme na ružičky, ktoré opečieme na masle.
  4. Lesné huby očistíme, vysušíme, dochutíme soľou, čiernym korením a tymianom, opražíme na tuku.
  5. Jahňací chrbát umyjeme a očistíme od blany, osolíme, okoreníme. Na panvicu dáme slnečnicový olej, rozpálime ho a chrbát opekáme zo všetkých strán – asi 4–5 minút. Na panvicu pridáme strúčik cesnaku, ktorý rozpučíme nožom. Potom pridáme tymian a maslo. Maslom oblievame mäso asi 2 minúty, pričom nesmie zhorieť.
  6. Chrbát vyberieme a necháme 5 minút odležať. Zabalíme ho ako palacinku a nakrájame. Výpek, v ktorom sme ho opekali, použijeme na omáčku. Z výpeku vyberieme cesnak a tymian, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a zeler, opečieme dohneda, pridáme cibuľu. Spolu to ešte orestujeme, podlejeme vývarom a zredukujeme o polovicu. Nakoniec pridáme kúsok masla. Naservírujeme mäso, pridáme omáčku, huby, karfiolové pyré a opečené karfiolové ružičky. Dozdobíme zeleninou alebo šalátom.