Hustá šošovicová polievka

Autor receptu: lenkac

Najprv to malá byť len polievka, potom to vyzeralo na prívarok, ale nakoniec je to trošku hustejšia polievočka :) ale výborná, rýchla a lacná.. Vhodná aj ako polievka a zároveň ako hlavné jedlo, keď sa k tomu dá chlebík.

5
porcií
10 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Namočíme si šošovicu asi tak na pol hodinku. Pripravíme si všetky suroviny. Nakrájame cibuľu, zeleninu a zemiaky.
  2. Na oleji si opražíme cibuľu, pridáme šošovicu, ktorá sa predtým vymočila. Pár minút popražíme.
  3. Pridáme nakrájanú zeleninu (mrkva, petržlen a zemiaky). Tiež chvíľku popražíme. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, nové korenie a bobkový list.
  4. Trošku som podvádzala a pridala som vegetu :)
  5. Zalejeme vodou a varíme, kým šošovica a zelenina nezmäkne.
  6. Keď sa šošovica varila, pridala som jeden pretlačený cesnak, až ho nie je moc cítiť a nech sa prevarí.
  7. Keď je šošovica mäkká, pridáme ocot, trošku cukru a v prípade potreby ešte dosolíme a okoreníme.
  8. Na záver spravíme zápražku. Na olej, múka, mletá červená paprika a trošku teplej vody. Zápražku cez sitko dáme do polievočky a ešte tak 10 min povaríme.
  9. Prílohu som zvolila zemiakovú placku z predošlého dňa a čerstvý chlieb.
  10. Dobrú chuť :)