Pečené husacie stehná

Husacie stehno s cibuľovým čatní a batatovou omáčkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava
180 minút
na 170 °C

Postup

  1. Husacie stehná očistíme, odsekneme chrupavku a nasolíme. Na panvici ich opečieme, potom poukladáme do plechu, zalejeme zohriatou masťou, zakryjeme a dáme piecť pri teplote 170 °C na 2,5 hodiny. Pekáč odokryjeme a zapekáme do zlatohneda a chrumkava.
  2. Cibuľu očistíme, nakrájame, vložíme do kastróla, pridáme 300 ml vody, cukor, víno, soľ, 50 g masla a varíme domäkka, aby sa časť tekutiny vyparila. Potom zmes vymixujeme a prípadne dochutíme soľou alebo cukrom.
  3. Bataty očistíme, nakrájame nadrobno, v kastróli restujeme na olivovom oleji na miernom ohni, podlejeme vodou a likérom, osolíme a varíme. Rozmixujeme na hladké pyré.
  4. Zemiaky dáme upiecť do rúry. Po vychladnutí pridáme žĺtok, soľ a roztlačíme. Vytvarujeme krokety, ktoré obalíme vo zvyšných vajciach a v strúhanke. Po stuhnutí v chladničke vyprážame v oleji.
  5. Časť batatového pyré odoberieme do kastróla, pridáme smotanu, 50 g masla a privedieme do varu za občasného miešania. Zmes prepasírujeme cez sitko a nalejeme do fľaše na šľahačku. Vo fľaši riadne pretrepeme a pridáme 2 bombičky.
  6. Slivky odkôstkujeme, posypeme cukrom a dáme piecť do rúry. Pečieme pri teplote 170 °C, kým sa nespraví karamel z cukru. Upečené slivky s worcesterskou omáčkou, soľou a korením rozmixujeme a prepasírujeme.