Husacia pečeň so zelenou špargľou
Autor receptu: redakcia
Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a Francúzsku, zelená zasa v Anglicku. Má vysoký podiel vitamínu C a vysokú výživnú, no nízku kalorickú hodnotu. Je preto skvelá pre redukčné diéty.
4 porcie |
30 minút príprava |
20 minút na 100 °C |
Postup
- Husaciu pečeň potrháme na menšie kúsky, dôkladne odblaníme, vyberieme žilky, osolíme, okoreníme, pridáme štipku cukru, podlejeme bielym vínom, premiešame a necháme odstáť 24 hodín. Zoberieme formu na srnčí chrbát, vystelieme ju papierom na pečenie a uložíme vrstvu namarinovanej husacej pečene. Pritlačíme ju prstom, aby sa vo forme spojila, pridáme plátky prosciutta, parmezán, lístky bazalky a doložíme ďalšou vrstvou namarinovanej husacej pečene a dôkladne spojíme. Dáme do rúry na 100 °C na 20 minút. Hotové jedlo dáme vychladiť a po vychladnutí dáme do chladničky na 24 hodín spojiť.
- Špargľu uvaríme v osolenej vode a hneď zachladíme, aby zostala zelená. Na tanier nalejeme dip, naň uložíme špargľu a hotovú pečeň.
BYLINKOVÝ DIP: Smotanu, majolku, cukor, soľ, korenie, horčicu a tekvicový olej zmiešame, dochutíme podľa potreby a primiešame najemno posekanú čerstvú bazalku, tymian či pažítku.
- Náš tip: Tymian ako korenie používame s mierou - maximálne 3 čajové lyžičky na 1 kg potravín. Tymianová silica je veľmi aromatická a vo väčšom množstve má až horkasto štipľavú chuť.