Husacia pečeň
Husacia pečeň s brioškou a jablkovým kompótom
Autor receptu: redakcia
Postup- Pečeň zalejeme mliekom tak,
aby v ňom bola celá ponorená.
Necháme ju v ňom celú noc odstáť
v chladničke. Mlieko naruší štruktúru
pečene len nepatrne a vytiahne z nej
krv, ktorá v nej prípadne ešte mohla
ostať. Potom ju posypeme cukrom,
soľou, zalejeme brandy alebo sladkým
vínom. Necháme prikryté marinovať
cca 6 hodín.
- Tuk nakrájame na kúsky a dáme do
širokého kastróla vypiecť. Vytopenú
masť prelejeme do ďalšieho hrnca.
V okamihu, keď masť začne trošku
peniť, vložíme do nej pečeň (musí byť v masti
celá ponorená) a na veľmi miernom
ohni varíme pod pokrievkou
5–10 minút. Potom stiahneme z ohňa
a necháme odstáť minimálne 2 hodiny.
Pečeň má byť jemne ružová zvnútra,
nesmie byť vysušená.
- Briošky: K múke pridáme droždie,
cukor, soľ, maslo po kúskoch, namočený šafran a vajcia. Vypracujeme pružné hladké cesto a na teplom
mieste necháme vykysnúť. Potom cesto
ešte raz prepracujeme a vytvoríme
z neho malé bochníčky, ktoré naukladáme tesne vedľa seba do vymastenej zapekacej misy. Pečieme na 180 °C cca
40–45 minút.
- Kompót: V hrnci prevaríme biely
vínny ocot, cukor, med, bobkový list,
soľ a biele korenie. Ocot necháme
odpariť. Potom pridáme na kocky
nakrájané olúpané jablká, ochutíme
muškátovým orieškom. Prevažovať má
sladká, nie kyslá chuť. Prilejeme brandy,
necháme vyvariť alkohol. Takýto kompót buď skonzumujeme ihneď, alebo
ho odložíme do zaváracej fľaše.
- Na tanieri pred podávaním môžeme pečeň
jemne okoreniť čiernym korením a osoliť. Pridáme jablkový kompót, vypečené oškvarky, briošku a ozdobíme čerstvými bylinkami.
|