Hus v šoulete

Autor receptu: redakcia

4
porcie
20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Prebratý hrach vyperieme, namočíme do studenej vody a necháme stáť do nasledujúceho dňa. Na druhý deň hrach uvaríme a scedíme. Krúpy uvaríme zvlášť domäkka a potom ich prepláchneme studenou vodou. Hus osolíme, posypeme rascou, podlejeme trochou vody, dovnútra dáme rozkrojenú cibuľu a za občasného podlievania vodou a potierania vlastnou šťavou pečieme do červena.
  2. Potom hus nakrájame na porcie a kladieme do šouletu, ktorý pripravíme tak, že varený hrach a krúpy zmiešame s cibuľkou osmaženou na husacej masti, pridáme šťavu z pečenej husi, osolíme a okoreníme čiernym korením a majoránom.
  3. Polovicu šouletu vložíme do pekáča, naň uložíme porcie husi, zakryjeme druhou polovicou šouletu a v rúre zapečieme. K husi v šoulete podávame kyslú uhorku.