Hubník (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Huby v našej rodine boli vždy vítaným spestrením jedálnička. Chodili sme do hory celá rodina a to nás bolo päť detí. Keď sme prišli domov mama huby rozdelila na sušenie a na varenie. Z tých druhých robievala praženicu (aj všeličo iné) a na veľký plech hubník - taký hubový koláč.

5
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. rožky nakrájame...
  2. vajcia rozhabarkujeme s mliekom a asi 2/3 vylejeme na rožky, premiešame.
  3. Na kocky pokrájanú slaninku opražíme, pridáme na drobno pokrájanú cibuľku a očistené, nakrájané a horúcou vodou sparené hríby. Okoreníme, osolíme a podusíme. Stačí 5-10 minút, budeme zapekať. Hubník je výborný aj zo sušených húb - huby zalejeme vriacou vodou, necháme napučať, scedíme a dusíme, dlhšie ako čerstvé.
  4. Podusenú zmes pridáme k rožkom....
  5. pridáme zvyšok vajec a nasekanú petrželku...
  6. zamiešame, ak je zmes príliš riedka pridáme rožok, ak hustá pridáme vajíčko s mliekom. Dobre je nechať aspoň pol hodinu postáť, aby nažila.
  7. Zmes preložíme do zapekacej misy, alebo pekáčika a dáme piecť na 180°C asi 45-50 minút.
  8. Upečený hubník je vo vnútri šťavnatý a na povrchu má peknú tmavú kôrku.
  9. Podávame v zime s čalamádou, alebo kyslou uhorkou a v lete so zeleninovým šalátom. Môžeme ho podávať ako hlavné jedlo aj ako prílohu. Ja som k nemu robila Pekingské placky od Sovky a všetkým moc chutilo :-)