Hubatej mäsové buchty

Autor receptu: hubata

Je to veľmi úsporný recept z vareného mäsa z polievky. Ľúbili ich moje deti a teraz ich miluje aj vnučka - taká mäsová buchta sa dobre drží v ruke aj keď sa bicykluje alebo skáče guma. Mäsová buchta má široké použitie: k obyčajnému cibuľovému šalátu, k zemiakovému pyré, ale tiež k všetkým omáčkam sveta: zemiakovej, chrenovej, kapustovej, luskovej, tekvicovej, fazuľovej, k paradajkovej kapuste, ku kelu. Základ používam aj ako plnku do plnenej papriky, golubkov - ale ryža sa musí pridať udusená.

10
porcií
30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Žemľu si namočíme do mlieka. Potom pomelieme všetky druhy vareného (pečeného) mäsa, a pomelieme tiež aj vyžmýkanú žemľu. Do tohto základu môžme pomlieť aj mastnejšie časti z mäsa ktoré by sa inak vyhodili, alebo pridať aj zvyšok mastnej šťavičky čo zostalo na plechu po nedeľnom pečení mäsa. Ak máme v chladničke zabudnutý tvrdý syr, tiež ho tam smelo nastrúhajte. Pridáme vajíčko a pretlačený cesnak. Solíme a koreníme podľa chuti, zvlášť keď tam ešte pridávame sťavu z mäsa alebo syr - aby sme jedlo nepresolili. Ak nám masa dobre spolu nedrží, pridáme troška polohrubej múky. Z masy robíme vyššie placky o priemere cca 3-4 cm a obalíme ich v strúhanke. Opražíme z oboch strán na teflonovej panvici na malom množstve oleja do zlatova.