Hríbový mišmaš

Autor receptu: rybarkuchar

Podobne ako u mäsového gulášu, viac druhov mäsa dáva zaujímavú chuť, je tomu tak aj u hríbového. Je jeseň a hríby rastú ako sa patrí. Nazbieral som viac druhov a polievka vyhrala konkurz na ich prípravu. Použil som bedle, masliaky, vatovce, tanečnice, pôvabnice fialové a rýdzik. Je úplne jedno aké použijete vy, len si treba dať pozor na poradie v akom ich dusiť, nie všetky majú rovnakú dobu spracovania. No a vznikla zaujímavá polievka. Určite by nič nepokazila lyžica smotany do hotovej polievy.

30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tu je výsledok môjho hubárskeho výletu
  2. Rozdelil som ich podľa druhu
  3. Cibule je treba tak ako do gulášu – hodne.
  4. Pripravíme si jeden väčší zemiak na zahustenie, posekáme ho na drobno. Prípadne nastrúhame.
  5. Na masti udusíme do zlatova cibuľu, pridáme zemiak a podlejeme vodou. Ja som do vody vpašoval jeden hovädzí bujón – vy nemusíte. Keďže hríby sa udusia pomerne rýchlo, cibuľa by sa nestačila počas varenia „rozpustiť“, tak som jej pomohol mixérom. Vznikla hustá kaša, ktorú zriedime vodou.
  6. Postupne pridávame hríby. Najprv tvrdšie – bedle, tanečnice, pôvabnica fialová, potom rýdzik, masliak a vatovec. Spolu s poslednou várkou hríbov pridáme lečo a zemiaky. Ešte stále mám fialové zemiaky tak som ich dal 1:1. Dochutíme koreninami a je to.