Hrachová polievka

Hrachová polievka so syrom a s kuracím mäsom (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Tento recept mám od známej Svetlany, je z Ruska, že v ich rodine je to obľúbená polievka. No môžem potvrdiť, že už aj u nás.

8
porcií
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tu je časť surovín. Syr som tam zabudol pridať. Podľa pôvodného receptu má byť kozí a strúhať ho na jemno. No môžete použiť aj iný syr, ktorý mate radi. Hrach som mal namočený od večera a párkrát som menil vodu. Napokon ho necháme v sitku odkvapkať od vody. Cibuľu pokrájame a očistený cesnak len rozpučíme. Veď sa to potom bude mixovať. Očistené zemiaky krájame na drobno. Mrkvu nastrúhame na jemno a rozdelíme na dve časti.
  2. Tu je druhá časť surovín. Podľa pôvodného receptu majú byť údené kuracie stehná, sú najchutnejšie. No svet sa nezrúti, ak použijete napr. pečené ako ja alebo kuracie prsia. Koreniny zmiešame spolu bez soli a rozdelíme na dve časti.
  3. Do hrnca dáme zovrieť vodu a hneď do nej dáme hrach. Keď sa začne variť, tak po 5 minútach pridáme zemiaky, polovicu mrkvy, polovicu korenín a 10 g masla. Necháme variť, nesolíme.
  4. Po 30 minútach je hrach mäkký, vtedy to rozmixujeme do hladka.
  5. Hrniec vrátime na sporák a znovu privedieme k varu, potom pridáme strúhaný syr, zvyšok zeleniny a teraz osolíme. Varíme ďalej asi 8 minút. Syr sa pekne rozpadne a mrkva uvarí.
  6. Medzi tým ako sa už varí syr v polievke, tak si obraté mäso podusíme na zvyšku masla a s druhou polovicou korenia. To bude na ozdobu taniera.
  7. Polievka je hotová, naložíme na tanier pridáme mäso a hrachovú závarku do taniera na dochutenie. Polievka s tým syrom a závarkou je prijemne ochutená. Vyskúšajte a sami uvidíte.