Hrachová polievka

Hrachová polievka (fotorecept)

Autor receptu: gordonko

120 minút
príprava

Postup

  1. Hrach nasypeme večer do hrnca, zalejeme vodou a necháme cez noc napučať. Môže sa aj tak, že hrach v hrnci umyjeme a zalejeme ho čistou vodou - potom nemusíme ráno vodu meniť. Keď ideme variť, vodu vymeníme a pridáme do hrnca 2 bobkové listy, 4 guličky čierneho korenia, pol lyžičky kurkumy a trochu drvenej rasce. Varíme vyše hodiny, kým hrach nie je skoro mäkký.
  2. Keď je hrach skoro uvarený, pridáme do hrnca na malé kocky nakrájané zemiaky a varíme do mäkka.
  3. Na panvicu si dáme masť a osmahneme do sklovita jemne nakrájanú cibuľu, pridáme prelisovaný cesnak, vypneme plyn a ešte do horúceho pridáme mletú červenú papriku, premiešame, necháme prepojiť chute a potom pridáme do polievky.
  4. Polievka môže ostať tak ako je, ale ja som ju trochu prebehol ponorným mixérom - tak do polovice, potom si ju dochutíme soľou, vegetou, čiernym korením alebo cesnakom. Podľa potreby polievku zriedime pridaním vody.
  5. Krajce chleba nakrájame na malé kocky a osmahneme ich na troche masti či oleja. Nasypeme si z nich trochu do polievky v tanieri a máme hotovo. DOBRÚ CHUŤ