Hovädzie na poľovnícky spôsob (fotorecept)

Autor receptu: kvietela

Hľadala som a nenašla som mnoho receptov ktoré využívajú chutnú hubu Lievik Trúbkovitý. Toto je teda jedno z mojich obľúbených jedál, moja mamka ho varí už 20 rokov, z jednej starej kuchárskej knihy.

60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najprv si huby namočíme vo vlažnej vode (asi 3 hrste sušených). Mäso nakrájame na rezne a naklepeme. Rezne opekáme buď priamo na slanine (ale ak je ich veľa tak pustia šťavu a poriadne sa nezatiahnu - robím to len keď som lenivá.. ako napríklad dnes :) alebo ich opekáme na oleji na osobitnej panvici a potom na slaninku preložíme.
  2. Mäso poriadne okoreníme a osolíme. Pridáme borievky (asi 7-8 guľôčok, aby ich tam bolo cítiť). Popražíme.
  3. Pridáme scedené huby (ale vodu z nich si nechajte, neskôr ju použijeme) a pražíme pár minút. Podlejeme trochou bieleho suchého vína.
  4. Dusíme cca 40 minút až hodinku (do zmäknutia mäsa). Priebežne podlievame (najprv vodou z húb, potom horúcim vývarom/bujónom. Tekutina musí byť horúca, inak sa proces varenia spomalí. Borievky môžeme povyberať. Nakoniec zjemníme llyžicou-dvoma kyslej smotany. Servírujeme s knedlíkom a najlepšie so sladkokyslým brusnicovým alebo ríbezľovým kompótom.