Hovädzie na čučoriedkach (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Vďaka rodinnému víkendovému pobytu na chate, som sa ocitla po dlhšom čase aj medzi kríčkami čučoriedok. Jeden z mojich bratov rád pripravuje mäso na sezónnom ovocí - naposledy to bola divina na čučoriedkach (predtým na ríbezliach, atď). Keďže rada sa inšpirujem, spisujem a zvečňujem, nech sa páči recept od brata - braško, dík (y), hoci použila som hovädzie. Odstáte v marináde, pripravené v rúre vcelku, šmrncnuté čučoriedkami, červeným vínom a tymiánom :-)

90 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si mäso a suroviny na marinádu (niet nad čerstvé bylinky zo záhradky - použila som tymián "obyčajný" a citrónový).
  2. Na marinádu zmiešame: kremžskú horčicu (2 PL), soľ (zarovnaná ČL), čerstvo namleté čierne korenie, nasekaných hodne lístkov tymiánu, veľa najemno nastrúhaneho cesnaku, 3-4PL oleja a
  3. šmrncneme asi 0,5 dcl červeného vína.
  4. Mäso naložíme, resp. natrieme marinádovou zmesou a necháme odležať (najlepšie cez noc).
  5. Potom mäso necháme z každej strany zatiahnuť na rozohriatej panvici s troškou oleja.
  6. Mäso spolu s výpekom preložíme do nádoby vhodnej do rúry. Obložíme čučoriedkami (aspoň zo 2 hrste) a bylinkami.
  7. Podlejeme červeným vínom (hohó, začneme 1 dcl).
  8. A zakryté vložíme do rúry, až kým mäsko nezmäkne (cca 1,5 hod potrebovalo to moje, dbáme na to, aby okolo mäska malo stále čo bublať a sem-tam ho polievame tým okolo :-) ).
  9. Hotové mäsko krájame na plátky.
  10. Omáčku podľa našich chuťových štamprlíčkov upravíme do požadovanej konzistencie (trochu som zmixovala - podarilo sa mi usypať toľko čučiek, že omáčku som mala hustejšiu, nenadstavovala som múkou a pod. a keby som potrebovala zriediť, zriedim vínnym mokom a prevarím), prípadne dosolíme, dokoreníme. Doma sme boli v mnohodetnej rodine (9 detí) odchovaní na omáčkach. Brat urobil naposledy taktiež za hrniec omáčky (aj veru nadstavil) a plátky mäska vložil priamo do nej.
  11. Podávala som s domácimi širokými petržlenovými rezancami (nahrubo nakrájanú vňať som ešte dorazila tyčovým mixérom a rovno zmixovala aj s 2 vajíčkami a troškou vlažnej vody).
  12. Podľa potreby som prisypávala polohrubú múku a
  13. bochníček cesta rozvaľkala za podsypávania ďalšej a ďalšej múky.
  14. A takto vyzerali moje rezance krájané na širšie.
  15. Na záver ešte foto čučoriedkového kríčka z vrchov :-)
  16. ps. jednu tohtoročnú letnú nedeľu som sa čučkami kŕmila jedna radosť :-)