Dusené hovädzie mäso
Hovädzie na burgundský spôsob (fotorecept)
Autor receptu: lubickaaa
Každé výročie svadby pre nás
znamená, že je čas na naše najobľúbenejšie jedlo - hovädzie burgundské.* Teraz bez prikrášlenia - pre mňa to znamená byť minimálne 4 hodiny v kuchyni, ale manželova radosť
nakoniec stojí za ten čas.
6 porcií |
40 minút príprava |
180-240 minút na 170 °C |
Postup
- Zásadný bod na zvýraznenie ešte lepšej chuti je to, že celé jedlo varíme v hrnci, ktorý je vhodný aj do rúry.
- Slaninku nakrájame na menšie kúsky. Hovädzie mäso na kocky, ktoré poutierame utierkami, aby sme z neho dostali nadbytočnú vodu. Cibuľu nakrájame nadrobno a šalotky na štvrtinky. Taktiež mrkvu nakrájame na kolieska/menšie kúsky.
- V rozohriatom hrnci opečieme anglickú slaninku do chrumkava a odložíme ju nabok. Vo výpeku potom zatiahneme nakrájané mäso zo všetkých strán a taktiež ho vyberieme nabok k slaninke.
- Do výpeku (keď nám nejaký zostal) pridáme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak a mrkvu. Pomaly opečieme.
- Ďalej do hrnca pridáme mäsko so slaninou, ktoré sme mali bokom. Osolíme, okoreníme, posypeme múkou a poriadne premiešame.
- Zalejeme vínom a miešame. Pridáme hovädzí vývar, šalotku, bobkový list a pretlak. Hrniec prikryjeme a vložíme do rúry. Dusíme v rúre na 170 °C približne 3-4 hodiny, pokiaľ nemáme mäso mäkké.
- Na záver v panvici na masle opečieme šampiňóny, ktoré sme nakrájali nadrobno. Pridáme k hotovému jedlu.
- Podávame so zemiakovou kašou.
Dobrú chuť :-)