Dusené hovädzie mäso

Hovädzie na burgundský spôsob (fotorecept)

Autor receptu: lubickaaa

Každé výročie svadby pre nás znamená, že je čas na naše najobľúbenejšie jedlo - hovädzie burgundské.* Teraz bez prikrášlenia - pre mňa to znamená byť minimálne 4 hodiny v kuchyni, ale manželova radosť nakoniec stojí za ten čas.

6
porcií
40 minút
príprava
180-240 minút
na 170 °C

Postup

  1. Zásadný bod na zvýraznenie ešte lepšej chuti je to, že celé jedlo varíme v hrnci, ktorý je vhodný aj do rúry.
  2. Slaninku nakrájame na menšie kúsky. Hovädzie mäso na kocky, ktoré poutierame utierkami, aby sme z neho dostali nadbytočnú vodu. Cibuľu nakrájame nadrobno a šalotky na štvrtinky. Taktiež mrkvu nakrájame na kolieska/menšie kúsky.
  3. V rozohriatom hrnci opečieme anglickú slaninku do chrumkava a odložíme ju nabok. Vo výpeku potom zatiahneme nakrájané mäso zo všetkých strán a taktiež ho vyberieme nabok k slaninke.
  4. Do výpeku (keď nám nejaký zostal) pridáme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak a mrkvu. Pomaly opečieme.
  5. Ďalej do hrnca pridáme mäsko so slaninou, ktoré sme mali bokom. Osolíme, okoreníme, posypeme múkou a poriadne premiešame.
  6. Zalejeme vínom a miešame. Pridáme hovädzí vývar, šalotku, bobkový list a pretlak. Hrniec prikryjeme a vložíme do rúry. Dusíme v rúre na 170 °C približne 3-4 hodiny, pokiaľ nemáme mäso mäkké.
  7. Na záver v panvici na masle opečieme šampiňóny, ktoré sme nakrájali nadrobno. Pridáme k hotovému jedlu.
  8. Podávame so zemiakovou kašou. Dobrú chuť :-)