Dusené hovädzie mäso
Hovädzie na ázijský spôsob s jazmínovou ryžou
Autor receptu: ryzasos
Rozpadávajúce sa hovädzie mäso s jemne exotickým nádychom a voňavou ryžou je presne to, čo uvariť, keď je vonku zima a sychravo.* Zázvor a čili dodajú tú správnu arómu, a trocha sójovej omáčky a
vývaru spolu vytvoria vynikajúcu omáčku. Ak máte radi podobné chute, poďte si so mnou uvariť toto vynikajúce jedlo. Ideálny
recept s ryžou SOS Jasmine. Tento recept pre vás pripravila Monika, lapetit.sk.
4 porcie |
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv si pripravte všetku zeleninu. Cibuľu ošúpte a nakrájate na tenké polmesiačiky. Zázvor ošúpte a nakrájajte na čo najdrobnejšie kúsky, tak isto ako aj cesnak a čili papričku. Mrkvu tiež ošúpte a nakrájajte na väčšie kúsky, jarnú cibuľku tiež.
- Mäso nakrájajte na väčšie kúsky, osušte papierovou útierkou a zľahka obaľte v ryžovej múke. Tá potom vo finále zahustí omáčku.
- Na oleji opečte najprv mäso, potom pridajte zázvor, cibuľu, cesnak, čili a asi 2 minúty restujte.
- Potom pridajte sójové omáčky, saké, vývar a nechajte zovrieť. Prikryte a varte približne hodinu. Doba varenia záleží od kvality použitého mäsa. Chcete, aby sa mäso rozpadávalo.
- Nakoniec pridajte mrkvu a lahôdkovú cibuľku a varte ďalších približne 15 – 20 minút. Chcete, aby zelenina zmäkla, ale zároveň zostala chrumkavá.
- Jazmínovú ryžu zalejte 1,3 x násobkom vriacej vody, priveďte rýchlo do varu, znížte plameň na minimum a prikrytú varte ďalších 12 minút. Potom ryžu odstavte a nechajte prikrytú ešte 10 minút. A potom už môžete servírovať.
- Do misky alebo taniera dajte ryžu a mäso a výdatne zalejte omáčkou. Celé jedlo môžete ešte dochutiť čerstvými mikrobylinkami a sezamovými semienkami.