Hovädzie kocky na slanine s kowbojskou fazuľou (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Jednoduché hovädzie mäso na slanine a údenej paprike. Celkom tradičné jedlo, ale zvolila som netradičnú prílohu z fazule, zeleniny, paradajkového pyré, tzv. kowbojskú fazuľu. Receptov na ňu je veľa, môžete použiť svoj overený, možno však bez párku, klobásy, aj keď proti gustu :))...

Postup

  1. Vopred namočíme a uvaríme fazuľu s bobkovým listom (v rámci úspory času môžeme použiť konzervovanú, asi 2 dávky).
  2. Na masti rozpražíme slaninu, cibuľu a zatiahneme hovädzie mäso nakrájané na kocky.
  3. Poprášime údenou paprikou /dá jedlu naozaj špecifickú chuť, dá sa kúpiť na trhoch, alebo cez internet/, pridáme bobkové listy, kožu zo slaniny, /nemusí byť, ale pekne prevonia jedlo/, jemne osolíme, okoreníme ČMK a drvenou rascou, podlejeme a dusíme do zmäknutia.
  4. Hovädzie mäso naozaj chce svoj čas, tak buďte trpezliví. Priebežne miešame a podlievame podľa potreby, len tak, aby bolo ponorené do 2/3. Mne dusenie trvalo cca hodinu.
  5. Kým sa mäso dusí, pripravíme prílohu. Na masti/oleji speníme cibuľu, cesnak a opražíme koreňovú zeleninu (mrkva, zeler).
  6. Pridáme scedenú fazuľu, zalejeme pretlakom, mierne podlejeme (môžeme aj vodou z fazule), osolíme, ochutíme korením, oreganom, chilli a dusíme do zmäknutia tak, aby sa nám vytvorila krémová omáčka. Na záver trošku osladíme, kto má rád, môže pridať štipku škorice a petržlenovú vňať.
  7. Mäkké šťavnaté hovädzie podávame s teplou pikantnou fazuľou. Stačia k tomu hrianky alebo čerstvý chlebík. Dobrú chuť, kowboji :)