Hovädzí tokáň na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Rodina Gundelových vlastní svetoznámu reštauráciu v Budapešti už 150 rokov. Už v 6. generácii sa dedí kuchárske umenie z otca na syna a dosahuje špičkových kvalít. Vybrala som z kuchárskej knihy pána Károlya Gundela recept, ktorý sa teší celosvetovej popularite a všeobecnej obľube, príprava tohoto jedla nie je ťažká, prosím, vyskúšajte sami. Sťavy síce nemá byť veľa, ale má byť redšia ako je šťava gulášu. Recept som máličko upravila.

4
porcie
20 minút
príprava
90 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. V hrnci na rozpustenej bravčovej masti orestujeme cibuľu, pokrájanú na kocky.
  2. Na cibuli orestujeme mäso, ktoré sme pokrájali na prúžky do hneda.
  3. Orestované mäso dusíme prikryté na strednom plameni za občasného podliatia malým množstvom horúcej vody.
  4. Ked je mäsko polomäkké, pridáme paradajky, pokrájané na kocky, ktoré sme predtým ošúpali a pokračujeme v dusení. Osolíme a pridáme mleté čierne korenie.
  5. Pripravíme si víno na podliatie mäska a udusíme zvlášť tarhoňu.
  6. Takmer mäkké mäsko podlejeme vínom a dodusíme do mäkka.
  7. Hotový tokáň na čiernom korení podávame horúci s dusenou tarhoňou.
  8. Károly Gundel: Madarské recepty - kuchárska kniha
  9. konkrétny recept: Pfeffertokány - hovädzí tokáň na čiernom korení