Hovädzí tokáň na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Rodina Gundelových vlastní svetoznámu reštauráciu v Budapešti už 150 rokov. Už v 6. generácii sa dedí kuchárske umenie z otca na syna a dosahuje špičkových kvalít. Vybrala som z kuchárskej knihy pána Károlya Gundela recept, ktorý sa teší celosvetovej popularite a všeobecnej obľube, príprava tohoto jedla nie je ťažká, prosím, vyskúšajte sami. Sťavy síce nemá byť veľa, ale má byť redšia ako je šťava gulášu. Recept som máličko upravila.
4 porcie |
20 minút príprava |
90 minút na 100 °C |
Postup
- V hrnci na rozpustenej bravčovej masti orestujeme cibuľu, pokrájanú na kocky.
- Na cibuli orestujeme mäso, ktoré sme pokrájali na prúžky do hneda.
- Orestované mäso dusíme prikryté na strednom plameni za občasného podliatia malým množstvom horúcej vody.
- Ked je mäsko polomäkké, pridáme paradajky, pokrájané na kocky, ktoré sme predtým ošúpali a pokračujeme v dusení. Osolíme a pridáme mleté čierne korenie.
- Pripravíme si víno na podliatie mäska a udusíme zvlášť tarhoňu.
- Takmer mäkké mäsko podlejeme vínom a dodusíme do mäkka.
- Hotový tokáň na čiernom korení podávame horúci s dusenou tarhoňou.
- Károly Gundel: Madarské recepty - kuchárska kniha
- konkrétny recept: Pfeffertokány - hovädzí tokáň na čiernom korení