Hortobágyszka pastierska kapsa (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Opäť som sa v spomienkach vrátila do nádhernej krajiny na Hortobágyszku step. Pastieri stád si pripravujú jednoduché jedlá z dostupných zdrojov. Moje jedlo som pripravila presne tak ako pastieri. Na jednej panvici, len škoda, že teraz nemám dostupné bylinky, ktorými by som ochutila celú tú krásnu a chutnú kapsu. Použila by som iste tymián a stepnú majoránku.

6-8
porcií
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V prvom rade vám predstavím moje domáce suroviny, ktoré som dostala v balíku z rodného kraja. Medzi inými som tam mala aj neúdenú klobásu, ktorú som dnes použila ako plnku do kapsy.
  2. Domáca neúdená klobása. Keďže som ju celú nespotrebovala do kapsy, upiekla som ju na panvici spolu s kapsami.
  3. Krkovičku som nakrájala tak, že som jeden plát nakrojila a za ním som prekrojila celý kus mäsa.Týmto sa mi vytvorilo dvojité mäso, ktoré použijem ako kapsu na plnenie. Odrezaný plát mäsa som otvorila.
  4. Tieto plátky mäsa som poriadne rozklepala na tenko. Toto je jeden plát. Myslela som, že sa mi podarí mäso spojiť po preložení len tak, že ho spolu sklepem, ale bolo dosť pevné, musela som použiť ihlice na mäso.
  5. Mäso som osolila a okorenila.
  6. Črievko na klobáse som rozrezala a vybrala som mäso, ktorým som naplnila kapsu.
  7. Mäso som preložila a spojila ihlicami. Vznikla mi taká kapsa, ktorú som osolila, okorenila z oboch strán. Urobila som ešte okrem tejto jednej ešte dve ďalšie kapsy týmto istým spôsobom.
  8. Na panvicu som dala opiecť slaninu. Keď pustila tuk pridala som k nej mäso. Upečené slaninky som nechala na panvici. Pridala som k nim cibuľu a cesnak nakrájaný na väčšie kusy. Cesnak som neošúpala.
  9. Mäso som opiekla z oboch strán. Keď sa mäso zatiahlo, uvoľnilo sa mi miesto na ďalšie kusy a klobásku.
  10. Pridala som zbytok mäsa aj klobásu. Všetko som podliala troškou vína. Počas pečenia som už ničím nepodliala mäso.
  11. Mäso sa dusilo pod pokrievkou 40 min potom som ho odkryla a nechala opiecť do chrumkava. Zvykla som položiť k mäsu i zemiaky v šupke, no dnes som namala dosť miesta na panvici, takže som ich piekla osobitne na druhej panvici. Zemiaky pečené vo výpeku majú skvelú chuť.
  12. Upečenú kapsu som vybrala na dosku a potom pokrájala.
  13. Hotové jedlo som uložila na taniere. Podávala som ho s paprikou ktorú som plnila červenou kapustou. Prajem vám dobrú chuť.