Hlivové rizoto s parmezánom (fotorecept)

Autor receptu: pitrb

Kamarát mi priniesol kilo hlivu tak som rozmýšľal čo s ňou, až som sa napokon rozhodol pre rizoto. Je jednoduché, málo surovín ale veľmi chutné. Dôležité je aby bola ryža stále pod vodou (ak chýba doliať horúcu vodu). Prajem dobrú chuť.

6-8
porcií
150 minút
príprava
140 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Shitake hríby zalejeme pol litrom horucej vody a necháme aspoň 15 min. odpočinúť.
  2. Cibuľu nakrájame na kocky a osmažíme na 50 gr. masla.
  3. Hlivu očistíme a nakrájame na kocky (podľa chuti, ja som to krájal ako to prišlo). Pridáme k cibuľke a zakryté necháme dusiť asi 10 min.
  4. Po 10 minútach osolíme, okoreníme a pridáme muškátový orech, šalviu spoločne s pokrájanými shitake aj s vývarom. Zakryté dusíme na miernom ohni aspoň hodinu. (ja som si to pripravil deň dopredu aby sa to cez noc pekne uležalo)
  5. Ryžu dáme variť vo vývare čo sme si pripravili.(ryžu treba občas sledovať a ak tam nieje voda pomiešajte a dolejte horúcu vodu alebo ak máte ešte vývar tak vývar).
  6. Keď už je ryža hotová tak pridáme 100 gr. masla, parmezán a ešte podlejeme vodou aby bolo krémové. Dosolíme, dokoreníme podľa chuti. Ozdobíme trochou masla a šalviou, prípadne parmezánom. Dobrú chuť.