Hlivová polievka

Hlivová polievka pre odolné držky (fotorecept)

Autor receptu: mrnousik

Rýchla polievka pre milovníkov ostrého a hlivy ustricovej alla držková polievka. Kto by to bol povedal, že takto v decembri nám svokor donesie z venčenia čerstvo nájdenú hlivu. Najprv to chcel byť perkelt ale potom som si spomenula na výbornú chuť držkovej polievky, čo si priateľ dal cez leto v reštaurácii. Ja držky nemusím, ale tá chuť tej šťavy, pre tú by som vraždila :D A tak vzniklo toto, čo si zaslúži dokumentáciu pre budúce použitie. Môj degustátor doma odobril, že je výborná. Čo dodať? :)

3-4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hlivy bolo asi 8-9 kúskov, foto pre lepšiu predstavu. Každá bola inak veľká a nevážila som ju.
  2. Na olej som dala speniť do zlatava cibuľku nakrájanú na drobno a zatiaľ som si jeden surový zemiak rozmixovala s vodou na kašu.
  3. Tohto pomocníka som dostala na vianoce a musím povedať, že u nás sa špunt nezastaví :) Veľmi praktický pomocník pri veľa receptoch :)
  4. Hlivu ustricovú som krájala na takéto pekné "držko-pásiky". Hm, hm... decembrová hliva... už ste sa s tým stretli? Ja ešte nie :)
  5. Pokrájanú hlivu som pridala k už zlatavej cibuľke, pridala čierne korenie, trochu mletej rasce, 1 PL majoránu, mleté domáce chilli a sušenú petržlenovú vňaťku. Porestovať, posunúť mimo ohrev a pridať tak 2 PL červenej mletej papriky (mimo ohrev preto, aby nezhorkla). Dobre premiešať, nech sa spojí s mastným a zaliať horúcou vodou. Vrátiť znova na ohrev. Cesnak bol tentokrát podrazák a pokazil sa v špajze. Takže ma zachránil granulovaný a sušený plátkový (vďaka za tento vynález). Tak toho tam šupneme tiež, čo už, lepšie ako klincom do oka.
  6. (Chcela som napísať z "ohňa"... len pri týchto indukciach človek nevie... žeby z "aktívnej zóny" ? :D )
  7. Keď začalo bublať, tak som prihodila 2 kocky hovädzieho bujónu. Ak máte doma "náhodou" vyvarené kosti alebo silný hovädzí vývar, tak ste práve vyhrali - môžete použiť ten. Ale ostaňme pri tom, že máme bujón. Keď sa kocky rozpustia, tak prilejem zemiakovú zmes.
  8. Po zamiešaní zemiaku som nechala cca 5 minút bublať - nech nasaje a spojí sa s obsahom hrnca. Po tejto fáze ochutnáme a podľa chuti dosolíme a dokoreníme. V ústach by mala po okoštovaní rezonovať chuť majoránu, cesnaku a papriky. Potom už nechám aspoň 20-30 minút bublať pod pokrievkou, nech hliva dobre nasaje chuť a nech sa to všetko pekne spojí.
  9. Na záver otázka. Aj Vám sa stane, že musíte niekedy pri varení silne improvizovať, hlavne ak dostanete práve na niečo chuť a do obchodu sa Vám v týchto časoch veľmi nechce? :) Dúfam, že vyskúšate. Sušený cesnak nahradte kľudne čerstvým a bujón hovädzím vývarom. A nezabudnite dať veľa chilli, ak máte odolné držky, ja som si pridala aj domáce zavárané. Dobrú chuť :)