Cestoviny s bryndzou
Heľpianske trhance (fotorecept)
Autor receptu: bogar
S týmto receptom som sa prvý raz stretla u nás v práci, robí sa najmenším detičkám podľa noriem v školskej jedálni v MŠ.* Tak som
skúsila okukať recept a pripraviť svoju variantu, keďže recept je trošku iný :) Čítala som, že sa má robiť aj domáce cesto na
trhance, ale tak akosi nebol čas :D
6-8 porcií |
15 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky som si očistila a nachystala do osolenej vody nakrájané na malé kocky. Cibuľu som nakrájala taktiež na drobno.
- Do misky som si vytlačila syr z črievka, pridala bryndzu a zaliala sójovou smotanou (nemusíte, môže byť akákoľvek, najlahodnejšia je však na šľahanie). Všetko spolu vymiešame, ja ako trik, aby to šlo ľahšie, používam vodu z vyvarených cestovín, to robím aj keď varím bryndzové halušky :D jednoducho stačí do tejto misky aj pridať teplú vyvarenú vodu - asi 3 PL.
- Kým sa varili cestoviny a zemiaky, dala som si oprážať na jemnom ohni pokrájanú slaninku aj s kožou a po dôkladnom pomalom orestovaní som slaninu vybrala a kožu hodila do vody s cestovinami.
- Do výpeku po slanine som hodila cibuľu a restovala na slabom ohni kým nebola krásne zlatohnedá.
- Variace sa cestoviny som vyskúšala, keď boli mäkké, tak som ich scedila a kožu zo slaniny vyhodila. Scedené cestoviny som potom poliala rozpusteným maslom, pridala som uvarené scedené zemiaky, opraženú cibuľu, všetko dôkladne zamiešala a ochutnala. Pridala som štipku mletého čierneho korenia a bryndzovú zmes, premiešala, dochutila soľou, každý podľa svojej chuti.
- Posypala som to opraženou slaninkou, jarnou cibuľkou a podávala so smotanou. Vynikajúce jedlo, odporúčam vyskúšať :)