Cestoviny s bryndzou

Heľpianske trhance (fotorecept)

Autor receptu: bogar

S týmto receptom som sa prvý raz stretla u nás v práci, robí sa najmenším detičkám podľa noriem v školskej jedálni v MŠ.* Tak som skúsila okukať recept a pripraviť svoju variantu, keďže recept je trošku iný :) Čítala som, že sa má robiť aj domáce cesto na trhance, ale tak akosi nebol čas :D

6-8
porcií
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky som si očistila a nachystala do osolenej vody nakrájané na malé kocky. Cibuľu som nakrájala taktiež na drobno.
  2. Do misky som si vytlačila syr z črievka, pridala bryndzu a zaliala sójovou smotanou (nemusíte, môže byť akákoľvek, najlahodnejšia je však na šľahanie). Všetko spolu vymiešame, ja ako trik, aby to šlo ľahšie, používam vodu z vyvarených cestovín, to robím aj keď varím bryndzové halušky :D jednoducho stačí do tejto misky aj pridať teplú vyvarenú vodu - asi 3 PL.
  3. Kým sa varili cestoviny a zemiaky, dala som si oprážať na jemnom ohni pokrájanú slaninku aj s kožou a po dôkladnom pomalom orestovaní som slaninu vybrala a kožu hodila do vody s cestovinami.
  4. Do výpeku po slanine som hodila cibuľu a restovala na slabom ohni kým nebola krásne zlatohnedá.
  5. Variace sa cestoviny som vyskúšala, keď boli mäkké, tak som ich scedila a kožu zo slaniny vyhodila. Scedené cestoviny som potom poliala rozpusteným maslom, pridala som uvarené scedené zemiaky, opraženú cibuľu, všetko dôkladne zamiešala a ochutnala. Pridala som štipku mletého čierneho korenia a bryndzovú zmes, premiešala, dochutila soľou, každý podľa svojej chuti.
  6. Posypala som to opraženou slaninkou, jarnou cibuľkou a podávala so smotanou. Vynikajúce jedlo, odporúčam vyskúšať :)