Ryža s jahňacím mäsom
Hashweh s koreneným jahňacím mäsom
Autor receptu: ryzasos
Hašve je stálicou levantských hostín a určite si získa veľa ľudí.* Názov „hašve“ v arabčine znamená plnka a hoci sa často podáva
ako plnka, dá sa vychutnať aj samostatne. My sme ho pripravili s ryžou SOS Basmati a koreneným jahňacím mäsom, ale hodí sa
aj k hovädziemu mäsu. Podáva sa s chladivým cesnakovým jogurtom a skvelým doplnkom by bol jednoduchý paradajkovo-
uhorkový šalát.
2 porcie |
10 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Basmati ryžu dôkladne prepláchnite v studenej vode, nechajte ju 20 minút nasiaknuť a potom sceďte.
- V hrnci zohrejte olivový olej a maslo. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Restujte, kým nezmäknú a nezačnú jemne zlatnúť.
- Pridajte mleté jahňacie mäso a opekajte ho, kým nebude hnedé a drobivé. Dochuťte škoricou, novým korením, čiernym korením a soľou.
- Prisypte scedenú ryžu a dobre premiešajte, aby sa obalila v korenenej zmesi.
- Zalejte vodou, priveďte k varu, prikryte pokrievkou, stiahnite plameň na minimum a varte približne 12 minút. Potom hrniec odstavte a nechajte ešte 5 minút dôjsť pod pokrievkou.
- Medzitým si pripravte cesnakový jogurt: zmiešajte jogurt s pretlačeným cesnakom, citrónovou šťavou a štipkou soli.
- Hotovú ryžu načechrajte vidličkou a vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať a opražené píniové oriešky.
- Podávajte teplé s kopčekom cesnakového jogurtu navrchu.