Ryža s jahňacím mäsom

Hashweh s koreneným jahňacím mäsom

Autor receptu: ryzasos

Hašve je stálicou levantských hostín a určite si získa veľa ľudí.* Názov „hašve“ v arabčine znamená plnka a hoci sa často podáva ako plnka, dá sa vychutnať aj samostatne. My sme ho pripravili s ryžou SOS Basmati a koreneným jahňacím mäsom, ale hodí sa aj k hovädziemu mäsu. Podáva sa s chladivým cesnakovým jogurtom a skvelým doplnkom by bol jednoduchý paradajkovo- uhorkový šalát.

2
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Basmati ryžu dôkladne prepláchnite v studenej vode, nechajte ju 20 minút nasiaknuť a potom sceďte.
  2. V hrnci zohrejte olivový olej a maslo. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Restujte, kým nezmäknú a nezačnú jemne zlatnúť.
  3. Pridajte mleté jahňacie mäso a opekajte ho, kým nebude hnedé a drobivé. Dochuťte škoricou, novým korením, čiernym korením a soľou.
  4. Prisypte scedenú ryžu a dobre premiešajte, aby sa obalila v korenenej zmesi.
  5. Zalejte vodou, priveďte k varu, prikryte pokrievkou, stiahnite plameň na minimum a varte približne 12 minút. Potom hrniec odstavte a nechajte ešte 5 minút dôjsť pod pokrievkou.
  6. Medzitým si pripravte cesnakový jogurt: zmiešajte jogurt s pretlačeným cesnakom, citrónovou šťavou a štipkou soli.
  7. Hotovú ryžu načechrajte vidličkou a vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať a opražené píniové oriešky.
  8. Podávajte teplé s kopčekom cesnakového jogurtu navrchu.