Haruľa ako nákyp

Autor receptu: andys

Variácia obľúbenej zemiakovej klasiky.

6-8
porcií
10 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na zemiakovom strúhadle. 2-3 kusy môžeme kvôli štruktúre nastrúhať na hrubo.
  2. K zemiakom pridáme vajíčko, nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, 3-5 lyžíc múky (cesto môže ostať riedke, pri pečení potom nevyschne), osolíme a dochutíme ostatnými koreninami. Zľahka premiešame.
  3. 2/3 množstva slaninky nakrájame na kocky a opražíme. Primiešame do zemiakovej masy.
  4. Keramickú nádobu vylejeme olejom, vlejeme zemiakovú masu a na vrch rozložíme zvyšok slaniny, nakrájaný na tenké plátky. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 45 minút prikryté alobalom. Na posledných 10 minút alobal odstránime, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá kôrka.