Guláš

Guláš extra špeciál

Autor receptu: strucik

Zajtrajšia noc bude pre niektorých z nás dosť dlhá. Odporúčam posilniť sa týmto výnimočným gulášom, ktorý je fúziou mnohých európskych kuchýň, dokonca zľahka použitím sójovej omáčky zabŕda aj do Ázie.

3
porcie
15 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na oleji si oškvaríme údenú slaninu. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a restujeme asi tak 5 minút.
  2. Pridáme na kocky nakrájané hovädzie mäso, restujeme ďalších asi 5 minút. Pridáme čabajku a podlejeme červeným vínom (pozor, to z knižnice od Františka Hečka neodporúčam). Dolejeme asi tak 4 hrnčeky vody. Dusíme domäkka. Zahustíme trochou strúhanky a lyžičkou múky. Hrniec s gulášom odstavíme bokom.
  3. Na panvici na troche oleja si osmahneme mrkvu a celer - asi zo 5 minút. Pridáme koreniny - chilli, mleté čierne korenie, borievku, zázvor, kurkumu, bazalku, oregano, tymián, korenie 4 farieb, obe mleté papriky. Hneď prihodíme aj kečup, ríbezľový džem, worchester a sójovku a tiež nastrúhanú kôru z 1 citróna. Dobre pomiešame a necháme spojiť všetky tieto skvelé chute asi tak 5 minút.
  4. Dobrotu z panivce pridáme ku gulášu, ktorý privedieme do varu, premiešame, necháme ešte asi 10 minút povariť a pridáme smotanu na šľahanie. Premiešame a po 2 - 3 minútach odstavíme zo sporáka. Podávame s knedľou.