Grilovaný karfiol aj pre vegetariánov (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Okamžite som potrebovala vyskúšať novučičkú zapekaciu misu Emile Henry. Mala som chuť na niečo naozaj zdravé a chutné. Minule ma inšpirovali kočky vegetariánky tu v diskusiách na Vareche, keď písali, ako málo je receptov, ktoré by aj oni mohli použiť. Tento recept je pre vegetariánom vhodný a keď sa nahradí na záver strúhaný syr strúhaným tofu, môžu si pochutnať aj vegáni.

2
porcie
10 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistíme si karfiol, rozoberieme na drobné ružičky. Poukladáme na dno zapekacej misy. Očistenú mrkvu nakrájame na kolieska a voľne porozhadzujeme na karfiol.Podlejeme troškou vody, zakryjeme alobalom a dáme do rúry rozpálenej na 200 st.C na 15 minút.
  2. Po 15 minútach vyberieme z rúry, odkryjeme alobal a pridáme pokráajanú papriku - ja som mala žltú, pokvapkáme troškou olivového oleja, posypeme posekanou pažítkou, soľou a čiernym korením. Navrch porozhadzujeme pokrájané sušené paradajky. Dáme do rúry a pri teplote 180 stupňov C pečieme, kým povrch nechytá hnedastú farbu - cca 20 minút.
  3. Znovu vyberieme z rúry a posypeme strúhaným syrom a petržlenovou vňatkou. Dáme ešte krátko zapiecť do rúry.
  4. Môžeme použiť ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu. Kombinácia korenistej slanej zeleniny so sladkastou chuťou pečenej žltej papriky bola naozaj zaujímavá a posypaná vyzretou goudou mi úplne stačila ako hlavné jedlo.