Steak so zeleninou

Grilovaný hovädzí pupok s pečenou mrkvou, marinovanou cibuľkou a salsou verde (fotorecept)

Autor receptu: skolavareniapolus

Recept od Martina Záhumenského

10
porcií

Suroviny

Postup

  1. Marinovaná cibuľka: Cviklovú šľavu nalejeme do hrnca a na miernom ohni varíme, kým sa nezredukuje do sirupovitej konzistencie. Do zredukovanej šťavy pridáme cukor a ocot a vmiešame očistené a pokrájané šalotky. Stiahneme z ohňa a necháme marinovať.
  2. Salsa verde: Uhorku rozrežeme, odstránime zrniečka a spolu s cibuľou, cesnakom, petržlenovou vňaťou a pažítkou najemno pokrájame. Dochutíme posekanou čili papričkou, dijonskou a celozrnnou horčicou, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Premiešame.
  3. Pečená mrkva: Baby mrkvu opečieme na panvici s olivovým olejom spolu so strúčikmi cesnaku a vetvičkami tymianu. Ku koncu pridáme med, ktorý na povrchu mrkvičiek skaramelizuje.
  4. Hovädzí pupok: Olivový olej zohrejeme, vhodíme doň olúpané strúčiky cesnaku, vetvičky tymianu a necháme pár minút odstáť. Potom všetko nalejeme na očistený hovädzí pupok a necháme ho marinovať aspoň 30 minút.
  5. Namarinované mäso opečieme na kontaktnom grile približne 10 minút.
  6. Grilované mäso preložíme na plech a vložíme na 10 minút do rúry vyhriatej na 50 °C. Ak chceme mať prepečenejšie mäso, pečieme dlhšie.
  7. Na taniere naložíme crème fraîche, posypeme ho žeruchou a cviklovými výhonkami. Pridáme pečenú baby mrkvu, plátok mäsa, salsu verde a dozdobíme marinovanou cibuľou.