Baklažán dôkladne umyjeme a nakrájame na hrubé plátky (kdesi som videla, že baklažán sa má krájať len plastovým nožom, aby nezhorkol). Plátky baklažánu osolíme z oboch strán a necháme 20 minút "vypotiť".
Po 20 tich minútach plátky baklažánu osušíme papierovou utierkou a ugrilujeme. Grilovala som ich na grilovacej panvici potretej lyžicou olivového oleja.
Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky. Na panvici rozohrejeme 2 PL olivového oleja, pridáme cibuľu. Občas premiešame.
Po 3 minútach pridáme cesnak.
Medzitým do mixera vložíme 2 hrste petržlenovej vňate, hrsť bazalkových lístkov, 2 PL kapar, lyžicu olivového oleja, štavu z polovice limetky a lyžicu balzamikového octu. Krátko rozmixujeme na väčšie kúsky (stačili 4 krátke stlačenia na mojom mixéri).
Bylinkovo - kaparovú zmes pridáme k cibuli s cesnakom. Premiešame. Necháme na sporáku ešte 2-3 minúty a odstavíme.
Pridáme ešte hrsť nakrájanej petržlenovej vňate.
Papriku a pažitku nakrájame
a pridáme do odstavenej panvice. Dobre premiešame, ochutíme soľou a čiernym korením.
Na plátky baklažánu nastrúhame hoblinky parmezánu a navrstvíme farebnú zeleninovo- bylinkovú zmes. Ihneď servírujeme. Inšpirované receptom http://www.kalynskitchen.com/2008/09/recipe-for-pan-fried-white-eggplant.html
Jedlo je vhodne aj pre vegánov. Stačí vynechať parmezán.