Grilovaný baklažán sterilizovaný

Autor receptu: alena45

Baví ma hrať sa so zeleninou a ukladať ju na zimu... Množstvá surovín sú len orientačné, pretože ťažko odhadnúť veľkosť baklažánu. Preto píšem stále o ochutnávaní. Minulý rok som robila z baklažánu priamo, bez vypotenia, takže toho bolo viac.

60 minút
príprava

Postup

  1. Baklažány nakrájame aj so šupou, nasolíme a necháme odstáť cca 15 minút. Každý utrieme do papierovej utierky a na panvici na kvapke oleja opečieme (ugrilujeme).
  2. Do misy dáme olej, nasekaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať a bazalku. Podľa chuti postupne pridávame ocot, čierne korenie, chili papričku a soľ. Zamiešame a vychladnuté baklažány vložíme do bylinkovej marinády, necháme chvíľu postáť, aby nasiakli do seba chute a ešte naposledy ochutnáme.
  3. Ak nám zostane, naplníme do menších pohárov a sterilizujeme.
  4. Novinka : pri použití oleja sa mi často stáva, že viečko nechytí ani po niekoľkonásobnom preváraní. Preto mi moja nová priateľka poradila, aby som sterilizovala vo vyhriatej rúre. Nastavila som ju na 150 stupňov a na suchý plech postavila poháre. Po 20 minútach som rúru vypla a za pár hodín som zistila, že 4 z 5 viečok sa chytili, čo je pre mňa vysoká úspešnosť.