Grilovaná špargľa
Grilovaná špargľa v pancette so zemiakovými rösti a s pošírovaným vajíčkom
Autor receptu: redakcia
Postup- Bielu špargľu ošúpeme škrabkou
a uvaríme domäkka v osolenej vode
so šťavou z polovice citróna. Uvarenú
špargľu zarolujeme do plátkov pancetty a grilujeme na
panvici z oboch strán. Netreba pridávať tuk,
dostatočné množstvo pustí pancetta.
- Rösti: Očistené zemiaky postrúhame nahrubo, prebytočnú šťavu
z nich vyžmýkame, zasypeme zemiakovým škrobom a pridáme
2 vajíčka. Dochutíme soľou a korením a dôkladne premiešame.
Do panvice vložíme okrúhlu formičku s priemerom cca 10 cm, do
ktorej dáme zmes masla a oleja,
necháme nahriať a lyžicou navrstvíme zemiakovú zmes a dobre
utlačíme. Rösti opekáme z oboch strán dozlatista. Takto postupujeme, kým neminieme všetku zemiakovú zmes.
- Pošírované vajcia: Do hrnčeka dáme variť cca 200 ml vody a pridáme ocot. Keď voda zovrie, teplotu stiahneme na minimum a opatrne vyklepneme vajíčko do horúcej vody. Po chvíli pomocou lyžice oblievame vajíčko
vodou. Varíme cca 4–5 minút na miernom ohni.
- Holandská omáčka: Žĺtok, vývar, šťavu z polovice citróna a soľ
vyšľaháme metličkou vo vodnom kúpeli, pokiaľ
omáčka nenapení a nezhustne. Odstavíme a primiešame cca 50 g studeného masla a dochutíme korením.
- Na upečené rösti položíme grilovanú špargľu s pancettou, navrch položíme pošírované vajíčko a pridáme omáčkou.
|