Grilovaná špargľa

Grilovaná špargľa v pancette so zemiakovými rösti a s pošírovaným vajíčkom

Autor receptu: redakcia

50 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Bielu špargľu ošúpeme škrabkou a uvaríme domäkka v osolenej vode so šťavou z polovice citróna. Uvarenú špargľu zarolujeme do plátkov pancetty a grilujeme na panvici z oboch strán. Netreba pridávať tuk, dostatočné množstvo pustí pancetta.
  2. Rösti: Očistené zemiaky postrúhame nahrubo, prebytočnú šťavu z nich vyžmýkame, zasypeme zemiakovým škrobom a pridáme 2 vajíčka. Dochutíme soľou a korením a dôkladne premiešame. Do panvice vložíme okrúhlu formičku s priemerom cca 10 cm, do ktorej dáme zmes masla a oleja, necháme nahriať a lyžicou navrstvíme zemiakovú zmes a dobre utlačíme. Rösti opekáme z oboch strán dozlatista. Takto postupujeme, kým neminieme všetku zemiakovú zmes.
  3. Pošírované vajcia: Do hrnčeka dáme variť cca 200 ml vody a pridáme ocot. Keď voda zovrie, teplotu stiahneme na minimum a opatrne vyklepneme vajíčko do horúcej vody. Po chvíli pomocou lyžice oblievame vajíčko vodou. Varíme cca 4–5 minút na miernom ohni.
  4. Holandská omáčka: Žĺtok, vývar, šťavu z polovice citróna a soľ vyšľaháme metličkou vo vodnom kúpeli, pokiaľ omáčka nenapení a nezhustne. Odstavíme a primiešame cca 50 g studeného masla a dochutíme korením.
  5. Na upečené rösti položíme grilovanú špargľu s pancettou, navrch položíme pošírované vajíčko a pridáme omáčkou.