Grécke jemistá (fotorecept)
Autor receptu: maraki
Výborné a ľahké jedlo stvorené na letné dni. Grécke jemistá sú zapečené paradajky a
papriky plnené ryžou. Ja
osobne pripravujem týmto spôsobom len paradajky, keďže papriky nemám veľmi v
oblube :-) Gréci pripravujú toto
jedlo zvyčajne v pôstne dni.
2 porcie |
15 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Paradajky si umyjeme, osušíme a narežeme vrchnú časť tak, aby sa paradajky po naplnení dali znovu zavrieť. Malou lyžičkou si vyberieme vnútro paradajky a dáme do misky. Ak paradajky nie sú veľmi šťavnaté, nakrájajte vybratý obsah pradajky nadrobno. Takto si pripravíme všetky paradajky a uložíme do pekáča.
- Do hrnca nalejeme trochu olivového oleja, pridáme nakrájanú cibuľu, nadrobno nastrúhanú mrkvu, trošku osmažíme a pridáme ryžu. Ďalej pridáme obsah paradajok, ktorý sme si na začiatku odložili do misky, pridáme petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej a pridáme ešte trochu vody, záleží od toho aké šťavnaté paradajky máme. Ak paradajky nie sú veľmi šťavnaté, pridáme viac vody.
Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme. Varíme, kým ryža nie je polomäkká. Čas varenia záleží od typu ryže, ktorú použijeme.
- Teraz si pripravenou ryžou budeme plniť paradajky. Po naplnení každú paradajku priklopíme/ zavrieme vrchnou časťou paradajky.
Do pekáča nalejeme trochu vody, pridáme pol hrnčeka olivového oleja a vložíme do rúry. Pečieme pri 200 °C asi 30 minút v závislosti od typu rúry, tak aby paradajky chytili peknú farbu :-)
Ak vám zostane viac plnky ako sa zmestí do paradajok, kľudne ju pridajte do pekáča a prípadne pridajte nakrájaný zemiak. Je to výborná kombinácia.
Zvyčajná dávka ryže je 1 lyžica na jednu stredne veľkú paradajku.
Takto pripravené paradajky najčastejšie podávame s feta syrom.
Dobrú chuť :-)