Grécke jemistá (fotorecept)

Autor receptu: maraki

Výborné a ľahké jedlo stvorené na letné dni. Grécke jemistá sú zapečené paradajky a papriky plnené ryžou. Ja osobne pripravujem týmto spôsobom len paradajky, keďže papriky nemám veľmi v oblube :-) Gréci pripravujú toto jedlo zvyčajne v pôstne dni.

2
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Paradajky si umyjeme, osušíme a narežeme vrchnú časť tak, aby sa paradajky po naplnení dali znovu zavrieť. Malou lyžičkou si vyberieme vnútro paradajky a dáme do misky. Ak paradajky nie sú veľmi šťavnaté, nakrájajte vybratý obsah pradajky nadrobno. Takto si pripravíme všetky paradajky a uložíme do pekáča.
  2. Do hrnca nalejeme trochu olivového oleja, pridáme nakrájanú cibuľu, nadrobno nastrúhanú mrkvu, trošku osmažíme a pridáme ryžu. Ďalej pridáme obsah paradajok, ktorý sme si na začiatku odložili do misky, pridáme petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej a pridáme ešte trochu vody, záleží od toho aké šťavnaté paradajky máme. Ak paradajky nie sú veľmi šťavnaté, pridáme viac vody. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme. Varíme, kým ryža nie je polomäkká. Čas varenia záleží od typu ryže, ktorú použijeme.
  3. Teraz si pripravenou ryžou budeme plniť paradajky. Po naplnení každú paradajku priklopíme/ zavrieme vrchnou časťou paradajky. Do pekáča nalejeme trochu vody, pridáme pol hrnčeka olivového oleja a vložíme do rúry. Pečieme pri 200 °C asi 30 minút v závislosti od typu rúry, tak aby paradajky chytili peknú farbu :-) Ak vám zostane viac plnky ako sa zmestí do paradajok, kľudne ju pridajte do pekáča a prípadne pridajte nakrájaný zemiak. Je to výborná kombinácia. Zvyčajná dávka ryže je 1 lyžica na jednu stredne veľkú paradajku. Takto pripravené paradajky najčastejšie podávame s feta syrom. Dobrú chuť :-)