Špenátový koláč
Gratinovaný špenátový koláčik s baklažánovo-tymianovým pyré
Autor receptu: redakcia
10 porcií |
70 minút príprava |
Postup- Špenátová náplň: Umytý špenát oblanšírujeme na cesnaku a olivovom oleji a primiešame postrúhaný syr a vajce. Zmes podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Z múky, vajec, masla a štipky soli urobíme maslové
cesto. Cesto rozvaľkáme a vykrojíme kruhy s priemerom asi 10 cm, ktoré vložíme do formičiek a predpečieme pri 185 °C asi 5 minút. Do predpečených košíčkov rozdelíme špenátovú zmes. Gratinujeme
(zapečieme) pri 185 °C asi 10 minút.
- Baklažánovo-tymiánové pyré: Umytý baklažán prekrojíme a ochutíme prelisovaným cesnakom, tymianom, olivovým olejom a soľou. Pečieme na 185 °C asi 40 minút. Po upečení vydlabeme
vnútro, ktoré dochutíme horčicou, kyslou smotanou,
koňakom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Zmes vymixujeme na pyré.
- Umyté paradajky konfitujeme v olivovom oleji
so soľou pri 100 °C asi 20 minút.
- Gratinovaný špenátový koláč podávame s baklažánovo-tymiánovým pyré, konfitovanou paradajkou a žĺtkom pripraveným metódou sous vide (Celé vajce vložíme do sous vide zariadenia na 65 °C a 45 minút. Po vybratí vajce rozbijeme a vyberieme žĺtok.).
|