Špenátový koláč

Gratinovaný špenátový koláčik s baklažánovo-tymianovým pyré

Autor receptu: redakcia

10
porcií
70 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Špenátová náplň: Umytý špenát oblanšírujeme na cesnaku a olivovom oleji a primiešame postrúhaný syr a vajce. Zmes podľa chuti osolíme a okoreníme.
  2. Z múky, vajec, masla a štipky soli urobíme maslové cesto. Cesto rozvaľkáme a vykrojíme kruhy s priemerom asi 10 cm, ktoré vložíme do formičiek a predpečieme pri 185 °C asi 5 minút. Do predpečených košíčkov rozdelíme špenátovú zmes. Gratinujeme (zapečieme) pri 185 °C asi 10 minút.
  3. Baklažánovo-tymiánové pyré: Umytý baklažán prekrojíme a ochutíme prelisovaným cesnakom, tymianom, olivovým olejom a soľou. Pečieme na 185 °C asi 40 minút. Po upečení vydlabeme vnútro, ktoré dochutíme horčicou, kyslou smotanou, koňakom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Zmes vymixujeme na pyré.
  4. Umyté paradajky konfitujeme v olivovom oleji so soľou pri 100 °C asi 20 minút.
  5. Gratinovaný špenátový koláč podávame s baklažánovo-tymiánovým pyré, konfitovanou paradajkou a žĺtkom pripraveným metódou sous vide (Celé vajce vložíme do sous vide zariadenia na 65 °C a 45 minút. Po vybratí vajce rozbijeme a vyberieme žĺtok.).