Gratinované hrebenatky malé (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Niečo ľahké pre zdravú výživu! Mal by som si „šplhnúť“ zvlášť a nežnejšej časti populácie, dúfam, lebo je to jedlo pre štíhlu líniu! Jedna porcia obsahuje ⅓ dennej dávky bielkovín a naviac hrebeňovky patria k vegetáriánom mora. V reštaurácii „Olive Garden“ mi rcp za nič na svete nechceli prezradiť, ale na veľké „modlikanie“ mi jeho torzo pošepkala počerná čašníčka. Ostatné sme „splodili “ s mojou krajšou ½. Vynikajúcu arómu jedlu pridáva troška bylinky Tarragon (Estragon, česky Peliněk kozalec)!

4-6
porcie
12/21 minút
príprava
10-12 minút
na 205 °C

Suroviny

Postup

  1. toto všetko budeme potrebovať; ja (spadnuvší z baracky) som robil z dvojitej dávky, ale rozpis ingrediencií predstavuje ½ množstvo (pre múdrych ľudí)
  2. začneme už „včera“, lebo do posýpky budeme potrebovať na do chrumkava opečenú studenú, na malé kúsky rozdrobenú, údenú slaninu; tri ~ 5 mm pokrájané plátky (~ 50 g); takže slaninu pokrájame, na červenohnedo opečieme, zlejeme vyškvarenú masť a necháme vychladnúť
  3. v deň „luculských hodov“ predohrejeme elektrickú rúru na 205 °C/400 °F; podľa ∑ „jedákov“ pripravíme nádoby na gratinovanie, ale bez problémov je možné gratinovať aj všetko naraz v jednom väčšom pekáči (pre 2 porcie som prípravkom na pečenie vystriekal dve ohňovzdorné porcelánové nízkostenné pekáčiky); na dno väčšej rozohriatej panvice nalejeme ½ PL oleja a pretlačíme cesnak; ja som pretlačil 5 strúčikov; popražíme ich (2÷3´) do „voňava“
  4. zalejeme vínom, podľa vlastného výberu, alebo podľa zásady „slastného egoistu labužníka“: pre mňa iba to najlepšie!!!
  5. rovnakým objemom vývaru (ja som mal po ruke kurací, ale ortodoxní použijú zeleninový „low-sodium vegetable stock“ a „všepapkáči“ aj hovädzí, z kostí, …, inší)
  6. pridáme čerstvú citrónovú šťavu, zostavu premiešame a privedieme do varu; v režime „vrenie“ necháme asi 21`odpariť dobrú ½ zálievky {táto časť "miništrovania" v kuchyni je časovo najdlhšia}; na drobno pokrájame čerstvý tarragon, alebo si pripravíme sušený (pozor, je véééľmi aromatický, pripomína vôňu lekorice; spomínate si na čierne sladké lepkavé „pelendreky“ z 50÷60 rokov?)
  7. odkvapkané a podľa potreby kuchyňským papierovým obrúskom dosušené malé hrebenatky „perličky“ rozložíme do pripravených zapekacích misiek (množstvo na jednej miske na obr. 7 predstavuje dve porcie) a
  8. v ďalšej pomocnej nádobe pripravíme gratin_zásypku (krustu); dôkladne zmiešame japonskú strúhanku „Panko“ (alebo domácu zo suchých rohlíkov, alebo bagetky postrúhaných na hrubšiu „frakciu“), pokrájané lístočky čerstvej petržlenovej vňate, slaninovú „mrvenicu“ a ½ oleja
  9. do zredukovanej zálievky primiešame drobno pokrájaný tarragon, podľa chuti osolíme, oMČeKujeme a zalejeme ňou hrebenatky v zapekacích plochých miskách (tácňach),
  10. prípravu zavŕšime rovnomerným pokrytím povrchu hrebenatiek pripravenou „krustou“ zásypkou; celú „parádu“ s dôverou vložíme na 10÷12´do už vyhriatej rúry, v ktorej získa zlatohnedú farbu
  11. my sme ho jedli s miešaným ľadovým šalátom, ale pestrofarebná verzia à la @pusta http://varecha.pravda.sk/recepty/lahky-jemny-letny-salat-fotorecept/43359-recept.html by k tomu ľahkému exotickému jedlu „pasovala“ oveľa lepšie
  12. … a ešte variant s cestovinou na ľadovom šaláte, ale to už je obohatená o, priekopníčkami štíhlej línie zaznávané, karbohydráty! Mne to, pri porcii № 2, „šmakovalo“ aj v tomto podaní, lebo som si špagety naviac popolieval prepraženým maslom! P.S.: Tarragon_Estragon má svoj pôvod v strednej a jz Ázii, je častou súčasťou jedál v kuchyni Arménov a Turkov, dnes však dominuje aj vo francúzskej gastronómii. Listy tarragonu majú jemnú horkosladkú korenistú chuť. Používa sa na aromatizovanie vinných alebo ovocných octov, bylinkových masiel, do plniek, hydiny, k pečeným a duseným mäsám, do omáčiek, pri nakladaní zeleniny, na prípravu tarragonovej horčice, pri nakladaní uhoriek (@izabella929), do čínskych a francúzskych pokrmov, k ryži a vareným rybám, do šalátov, polievok a marinád. Ako korenie sa používajú čerstvé i sušené listy, často spolu so stonkami. Jedlám a pokrmom dodáva pikantne trpkú príchuť, s vôňou lekorice. http://www.youtube.com/watch?v=KD1BifgIVcI