Glejovka podľa Hugha

Autor receptu: pseudocognac

Pripravená podľa receptu Hugha Fearnleyho-Whittingstalla, sympatického chlapíka, ktorý okrem toho, že varí, si suroviny pre svoje varenie sám dopestuje a dochová :) http://www.rivercottage.net/ http://www.rivercottage.net/recipes/shin-of-beef-with-chilli-ginger-and-soy/

20 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Vo VEĽKEJ panvici (hrnci) nad stredným plameňom rozohrejeme 2 PL oleja. Močing nakrájaný na 2 cm plátky opečieme dohneda (po troche, aby sa to nedusilo! ale opekalo, ak treba, pridáme trošku oleja). Mäso preložíme do hrnca (casserole dish). Stiahneme plameň a ak treba, znova pridáme olej. Pridáme zázvor (olúpaný a nakrájaný asi na 1,5 mm hrubé plátky), čili (nakrájané) a cesnak (nakrájané na tenké plátky), necháme zmäknúť, ale nie zhnednúť. Pridáme ríbezľové želé, jablkový ocot, jablkovú šťavu a sójovú omáčku.
  2. Miešame, kým sa želé nerozpustí. Necháme pekne prebublávať, občas od dna odškrabkáme kúsky skaramelizovaného mäsa. Do hrnca vlejeme obsah panvice, v ktorej sme opekali mäsko, pridáme mleté korenie a toľko vody, aby bolo mäso takmer ponorené. Necháme zovrieť a zakryjeme pokrievkou. Varíme na veľmi slabom plameni až pokiaľ sa mäso nedá deliť vareškou. Môžeme variť aj v rúre na 120°C alebo plyn stupeň 1-2. Ochutnáme, prípadne prisolíme, podávame s RYŽOVÝMI REZANCAMI