Gemerské guľky-lubenícke

Autor receptu: tangarinka

Na sviatok troch králov sa na gemeri takmer v každej domácnosti varia gulky.Každá rodina má svoj recept,ja si dovolím ponúknuť ten svoj.Príprava je dosť náročná,ale myslím že výsledok stojí za to.Nakoľko my varíme asi 120 kusov,v recepte udávam menšie množstvo.

10
porcií
120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Všetko maso pomelieme,a na cibulke podusíme15-20 min.Necháme vychladiť.Potom pridáme jedno vajíčko,soľ,čierne korenie,červ.papriku,štipl.papriku,3str.cesnak,ml.rascu-všetko podla chuti.Netreba sa báť výraznejšie ochuťiť,nakoľko sa pri varení chuť zjemní.
  2. Zemiaky ošúpeme.Asi 2kg dáme variť,nesolíme.Po uvarení ich necháme vychladnúť a pretlačíme(ja ich strúham na robote).Zvyšok zemiakov,teda 3kg postrúhame(nie na kašu,skôr na jemné rezančeky) a dobre vyžmýkame rukami.Pridáme asi dve tretiny varených zemiakov,2 vajíčka,soľ,č.korenie,2str.cesnak,detskú krupicu a dobre premiešame,najlepšie rukami.
  3. Ku masu pridáme zvyšnú jednu tretinu varených zemiakov a taktiež dobre premiešame-rukami.
  4. Máme pripravené dve masy-zemiakovú a masovú-s ktorých budeme robit gulky.Na dlan lavej ruky si dáme primerané množstvo zemiakovej masy,troška roztlačíme a dáme guličku masovej hmoty,ktorú obalíme do zemiakovej masy a dvome rukami jemne urobíme gulku.
  5. Gulky obalíme v hladkej múke a ukladáme ich na pomúčenú dosku.
  6. Do hrnca si dáme zovriet vodu,keď vrie,pridáme asi 1 PL hlad.múky rozmieš. vo vode a osolíme.múkou sa voda "zatrepáva"aby sa gulky nerozvárali.Pred vložením do hrnca gulky ešte raz obalíme v hladkej múke .Varíme 15min. miernym varom.Miešame tak,že chytíme hrniec za uši a jemne ním pokrútime.
  7. Gulky vyberieme dierkovanou varechou a polejeme do zlata udusenou cibulkou.Dobrú chuť :)