Gazdinej farebný obed (fotorecept)

Autor receptu: jody

Trochu som zasa experimentovala. S tým, čo bolo k dispozícii. Neviem, či to bolo mäsom, alebo kombináciou prísad, ale mäsu zostala nádherná ružovkastá farba (osobne to tipujem na tú slaninu). Takže aj oči sa viacej najedli... :-) Ak vyskúšate, môžete kritizovať. :-)

20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Veľkú, čo najväčšiu cibuľu (aj dve) nakrájame na kocky a speníme na oleji. Masť by bola ešte lepšia, ale darmo som ju v chladničke hľadala... pošla... :-)
  2. Do smažiacej cibule šupsneme za plnú hrsť kmínu a necháme ich opekať spolu.
  3. Po chvíli pridáme toľko slaniny, čo cibule a smažíme o dušu.
  4. Mäso nakrájame na väčšie kocky. Pridáme do smažiacej sa zmesi a necháme zatiahnuť.
  5. Až teraz posolíme a posypeme trochou petržlenovej vňate.
  6. Podlejeme vrelou vodou, pridáme tretinu zelerovej vňate a zasypeme hojnou dávkou čerstvo zomletého čierneho korenia. Necháme aspoň polhodinku dusiť.
  7. Po pol hodine pridáme postrúhanú malú tekvicu. Ak je veľká, stačí polovička.
  8. Mladú kapustu nakrájame aj s hlúbami ako nás napadne a pridáme do hrnca cca 15 minút po tekvici.
  9. Zasypeme zvyšnou zelerovou vňaťou a dodusíme do mäkka. Ak treba, prihustíme škrobom.
  10. A ideme na prílohu. Na oleji speníme nakrájaný cesnak, nedovolíme mu zhorieť.
  11. Pridáme neprepláchnutú ryžu a ako ju tak opekáme, zasypeme ju trochou kurkumy. Zalejeme dvojnásobným množstvom vody, posolíme a od zovretia varíme 15 minút. Potom vypneme a necháme ju ešte dôjsť.
  12. Šalátové uhorky ošúpeme a natenko nastrúhame. Posypeme mletou paprikou.
  13. Zalejeme plnotučným kyslým mliekom, poriadne premiešame.
  14. Dáme schladiť a solíme až tesne pred podávaním, inak nám pustia oharky veľa vody.
  15. Nuž a nakoniec len naservírujeme kopčeky ryže, za riadnu žufaňu mäsovej zmesi a šalátovú misu doprostred stola. Prajem dobrú, ničím a nikým nerušenú, gazdovsko - sedliacku dobrú chuť. :-)