Francúzsky jablkový koláč po mojom

Autor receptu: mirkajan

Tento koláč je relatívne rýchlo hotový a ešte rýchlejšie zjedený. Pôvodný recept mám z internetu, len cesto som upravila na trošku zdravšiu variantu.

4-8
porcie
80 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Na doske spracujeme múku ( v pôvodnom recepte bola miesto celozrnnej hladká múka), maslo, soľ, žĺtok a vodu na hladké cesto, ktoré odložíme do chladničky, kým si nachystáme obloženie.
  2. Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a pokrájame na tenké plátky.
  3. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme do okrúhlej koláčovej formy.
  4. Cesto popicháme vidličkou a poukladáme naň plátky jabĺk- v pôvodnom recepte ich mali poukladané úplne ukážkovo, mne sa to ešte nikdy tak krásne nepodarilo.
  5. Jablká minieme všetky, môžete ich poukladať aj v 2 vrstvách, nebude to síce také krásne ako má byť, ale ako hovorí kolegyňa- v bruchu je aj tak tma...
  6. Jablká posypeme hnedým cukrom, pokvapkáme rozpusteným maslom a necháme piecť v teplovzdušnej rúre cca 45 min. pri teplote 170°C. Medzitým si zmiešame v miske amaretto s marhuľovým džemom a po 45 min. touto zmesou rovnomerne potrieme celý povrch koláča. Necháme ešte zapiecť pod grilom cca 10 minút. Je vynikajúci vlažný a vlastne ani neviem, či aj studený, lebo celkom vychladnúť u nás ešte nevydržal...