Zapekané zemiaky

Francúzske zemiaky podľa nás (fotorecept)

Autor receptu: svetliii

Francúzske zemiaky podľa nás a recept, ktorý môj syn zbožňuje. Poďte si ich s nami pripraviť.* Suroviny prosím berte s rezervou, každý máme iný pekáč alebo zapekaciu misu.

60 minút
na 180/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Slaninu a klobásu nakrájame na kocky a dáme upražiť na panvicu, kľudne môžeme pridať troška oleja. Surové zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenšie kolieska. 
  2. Ukladáme do zapekacej misy prvú vrstvu zemiakov, na ňu polku panvice upraženej slaniny a klobásy.
  3. Nasleduje druhá vrstva zemiakov, druhá polka slaniny a klobásy a na kocky alebo kolieska nakrájané uvarené vajíčka na tvrdo (kto nechce, nemusí). 
  4. Posledná vrstva zemiakov, kľudne hrubšia, na zemiaky vytlačíme celé črievko taveného syra. Zo smotany, vajíčka, soli, korenia vymiešame nálev a vylejeme na zemiaky. Prikryjeme pekáč a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na cca 50 minút. 
  5. Po tejto dobe pekáč vyberieme, nasypeme na vrch strúhaný syr podľa chuti a odokryté zapečieme ešte cca 10 minút na 200 °C. 
  6. Krájame po vychladnutí. Úplne jednoduchý, ale za to chutný recept, ktorý majú radi aj deti.