Zapekané zemiaky
Francúzske zemiaky podľa nás (fotorecept)
Autor receptu: svetliii
Francúzske zemiaky podľa nás a recept, ktorý môj syn zbožňuje.
Poďte si ich s nami pripraviť.* Suroviny prosím berte s rezervou,
každý máme iný pekáč alebo zapekaciu misu.
Postup
- Slaninu a klobásu nakrájame na kocky a dáme upražiť na panvicu, kľudne môžeme pridať troška oleja. Surové zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenšie kolieska.
- Ukladáme do zapekacej misy prvú vrstvu zemiakov, na ňu polku panvice upraženej slaniny a klobásy.
- Nasleduje druhá vrstva zemiakov, druhá polka slaniny a klobásy a na kocky alebo kolieska nakrájané uvarené vajíčka na tvrdo (kto nechce, nemusí).
- Posledná vrstva zemiakov, kľudne hrubšia, na zemiaky vytlačíme celé črievko taveného syra. Zo smotany, vajíčka, soli, korenia vymiešame nálev a vylejeme na zemiaky. Prikryjeme pekáč a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na cca 50 minút.
- Po tejto dobe pekáč vyberieme, nasypeme na vrch strúhaný syr podľa chuti a odokryté zapečieme ešte cca 10 minút na 200 °C.
- Krájame po vychladnutí. Úplne jednoduchý, ale za to chutný recept, ktorý majú radi aj deti.